Välismaiseid filmi-VIPpe hellitatakse eesti kulinaariakunstiga

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased söövad võrreldes skandinaavlastega vähe kalatooteid. Pildil kilu ja salat.
Eestlased söövad võrreldes skandinaavlastega vähe kalatooteid. Pildil kilu ja salat. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Laupäeval Tallinnas toimuva Euroopa Filmiauhindade gala tähtsad külalised on kutsutud lõunale täiesti tavaliste tallinlaste kodudesse.


Sihtasutuse Tallinn 2011 ideest haarasid kinni 44 Tallinna peret, väljavalituks osutusid neist 41. Seega siis peaaegu igaüks, kes avalduse esitas, sai võimaluse võõrustada. Kokku võttis kutse vastu 60 EFA gala külalist, kes kõik on seotud mõne auhinnale kandideeriva filmiga. Kutse vastu võtnud külalistest vabandas vaid üks, kes kartis, et ei jõua õigel ajal Tallinnasse.

«Lõunasöögil osalevad nominentfilmide «Planet 51», «Na Putu», «The Ghost Writer», «Eu Cand Vreau», «Io Don Giovanni», «Celda 211» ja «Püha Tõnu kiusamine» esindajad – nende seas on nii näitlejaid, produtsente kui filmikunstnikke. Lõunasöögile on oodata ka Prix’ Eurimages võitjaprodutsenti, mitut EFA liiget, EFA nõukogu liiget ja EFA 2010 žüriiliiget, filmiajakirjanikke, EFA gala suursponsorite esindajaid ning ka Hollandi ja Poola filmifestivalide juhte,» ütles Tallinn 2011 kommunikatsioonijuht Andri Maimets. Tema sõnul on tegemist sellise kraadi tegelastega, kellel sobib võidu puhul minna lavale auhinda vastu võtma.

Itaallastele pakutakse kilu ja sõstraveini
Meigikunstnik Reet Härma võõrustab oma Viljandi maantee ääres männimetsa all asuvas majas itaallasi. Laupäeva einetavad tema juures näitleja Lucca Calvani ja Adriana Chiesa Di Palma Euroopa filmiakadeemiast. «Kuna ma räägin vene keel hästi – mu eksabikaasa oli venelane -, siis arvasin, et tuuakse vene rahvusest külalised. Aga nüüd on Itaalia näitleja ja selline tähtis nina… Olen päris pabinas,» jutustas Reet.

Võõrustaja otsustas menüü koostamisel lähtuda eesti kulinaariast ja kohalikest toorainetest. Kuidas pakkuda itaalia köögiga harjunud külalistele ehedat põhjamaist elamust? Kahetunnisesse lõunasööki peavad mahtuma järgmised käigud:

  • Kõrvitsapüreesupp
  • Suupisteks must leib vutimuna ja vürtsikiluga, värske ciabatta koduse soolasiiaga
  • Ahjus küpsetatud baklažaanid juustu- ja küüslaugukattega, maitserohelisega küpsetatud kartulid
  • Värskes õhus terrassil grillitud tallekarree soola, pipra ja rosmariiniga, peedisalat
  • Reeda vanaema retsepti järgi tehtud sidrunikook
  • Kodusest tainast piparkoogid

Joogiks kavatseb Reet pakkuda piparmündimaitselist mahedat Värksa vett ja kodumaist marjaveini Põltsamaa Tõmmu.

«Katsusin menüü koostada nii, et neil oleks väike valikuvõimalus ka. Kui must leib ja kilu ei maiste, siis võivad nad ciabattat süüa – kui mul muidugi õnnestub soolamiseks siiakala hankida,» rääkis Reet. Ta arvab, et kogu lõunasöögi eelarve ei ületa tuhandet krooni.

Lõunalauavestlus keerleb loomulikult filmikunsti ümber. Paraku pole Reet ühtegi Luca Calvani filmi näinud: «PÖFFil olen rohkem jälginud saksa ja vene filme. Uuemaid Itaalia filme ma pole vaadanud.» Ta kavatseb piduliku eineni jäänud päevade jooksul kindlasti internetist mõne otsida ja üle vaadata. Perenaine omaltpoolt annab lõunasöögil, kus osaleb ka tema poeg ning Reeda sõbranna oma lastega ülevaate Eestimaast. «Kas nad üldse teavad, mis riik see Eesti selline on?» muretseb Reet.

Omalt poolt pakub talle huvi, kas ja kuidas filmimaailma kõrged külalised oma positsiooni maailma asjade mõjutamiseks kasutavad. «Mina olen meikija ja oma töö tõttu suhtlen hästi paljude inimestega erinevatelt tööaladelt. Ja ikka saad kuidagi või midagi mõjutada ja suunata…» rääkis Reet. «Aga kui oled rohkem tuntud, kui sul on juba nimi, siis võid maailma käekäiku ja rohkem mõjutada ning suunata.»

«Loodame, et nad on lõbusas tujus ja võtavad seda kõike huumoriga,» lõpetas Reet, kelle rõõmu kaugete tähtsate külaliste üle vürtsitas kerge ärevusenoot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles