Narkootikumi valik sõltub ametist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tundmatute ainete tarbimisel võivad olla kurvad tagajärjed.
Tundmatute ainete tarbimisel võivad olla kurvad tagajärjed. Foto: SCANPIX

Austraalias Adelaide`i ülikoolis tehtud uuring näitas, et erinevate ametite esindajad eelistavad erinevaid narkootikume.

Näiteks ehitustööliste lemmikuks on kanep, samas kui meditsiinitöötajad, transportitöötajad ja finantsspetsialistid eelistavad kokaiini, ecstasyt ja amfetamiini, kirjutab news.com.au.

Kanepit tarbivad aga ka meedia-ja telekommunikatsiooni töötajad. Meeste seas on kanepi tarbimine enam levinud kui naiste seas

Uurija Ken Piddi sõnul leidub kõige vähem narkootikumide tarbijaid haridustöötajate ja sõjaväelaste seas.

Hotelli-ja meelelahutustöötajad seevastu eelistavad mitte nii laialt levinud vaid vähetuntud narkootikume.

Piddi arvates sõltub see, millist narkootikumi eelistatakse, sellest kui monotoonse tööga tegemist on.

«Ehitajatel on üsna üksluine ja monotoonne töö ja kanep annab neile niiöelda särtsu juurde. Transporditöötajad aga peavad olema pidevalt ärksad ja ergad ning vahel töötama väga pikki tunde. Vastavalt töös spetsiifikale valitakse ka mõnuaine,» selgitas sotsiaaluurija.

Finantsala töötajad võivad eelistada amfetamiini kanepile sellepärast, nad peavad kiiresti reageerima ning otsuseid langetama. Amfetamiin mõjub ajule stimuleerivalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles