Kosmose Monte-Cristo

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alfred Bester «Tiiger! Tiiger!»
Alfred Bester «Tiiger! Tiiger!» Foto: Internet

See iselaadi raamat on kindlasti verstapost. Võib vaielda, kas Alfred Besterita oleks üldse sündinud kaheksakümnendate aastate põnevamaid ulmežanre küberpunk.

«Tiiger! Tiiger!» on puhas protoküberpunk, mille tegevus leiab aset tumedate ohtude, nonkonformismi ja nihilismi ning üliarenenud tehnoloogiaga tulevikuühiskonnas.

William Blake’i luuletuse järgi nime saanud teos on põhimõtteliselt Alexandre Dumas’ «Krahv Monte-Cristo» adaptatsioon. Raamatu tegevusajal on Päikesesüsteem lõhestatud totaalsest sõjast, inimesed suudavad liikuda lühikeste vahemaade taha mõttejõul. Selles taustsüsteemis teostab oma kättemaksu Gully Foyle, kelle üks kosmoselaev surema jättis.

Teose väärtus pole kindlasti pelgalt ajalooline. Poole sajandi eest esimest korda trükis ilmunud raamat on mõningate ebaloogilisuste ning ilmselgete vasturääkivustegi kiuste hämmastavalt tänapäevane. Karm ja tempokas, kujutab see oma jõhkra müstika, sünkmusta huumori ning põnevate süžeekäikudega endast isemoodi arenguromaani.


RAAMAT
Alfred Bester «Tiiger! Tiiger!»
Inglise keelest tõlkinud Juhan Habicht
Kujundaja Toomas Niklus
F-sari, 248 lk.
Allikas: «Varrak»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles