Miks seni ei ole leitud maavälist elu? Põhjus võib olla mitmes iidses armageddonis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Miks seni ei ole leitud maavälist elu? Kosmoseteadlaste arvates võib põhjus peituda iidsetes armageddonites, mis hävitasid teistel planeetidel elu enne kui see sai korralikult välja areneda.

Austraalia teadlaste arvates võis elu universumis tekkida mitmel erineval ajal ja mitmes paigas, kuid need elukatsed lõppesid kõik katastroofiga, edastab Huffington Post.

Eelkõige sai saatuslikuks planeedi kas kiire jahenemine või soojenemine.

«Elualgmed on väga haprad ja keskkonnamuutuste tõttu kiirelt hävinevad. Selle tõttu on alust oletada, et ellu jäävad vaid need organismid, mis suudavad piisavalt kiiresti areneda, et muutustele vastu pidada,» teatas Austraalia rahvusülikooli astrobioloog Aditya Chopra.

Aditya Chopra ja ta kolleeg Charles Lineweaver avaldasid artikli, milles tõdetakse, et muutuv keskkond ja temperatuurid võivad elu hävitada enne kui see areneb mikrobioloogilisest tasemest keerulisemaks.

Mitte kõik kosmoloogid ei poolda seda teooriat.

«See niinimetatud armageddon võis kuskil tõesti aset leida, kuid ma ei usu, et leidis aset mitu sellist ja kõik elu algmed peale Maal leidunu hävitati,» teatas maavälist elu otsiva SETI instituudi astronoom Seth Shostak.

Shostak lisas, et meie planeet on hea näide elu arengu ja selle säilimise kohta miljardite aastate jooksul.

«Keskkond võib muutuda, kuid mitte nii kiiresti, et liigid ei suudaks sellega sammu pidada ja kohaneda,» lisas Shostak.

Chopra ja ta kolleegide arvates toetavad meie päikesesüsteemi teised planeedid armageddoni teooriat.

Veenus, Marss ja Maa olid oma varajases arengujärgus, umbes neli miljardit aastat tagasi identsed, kuid Marsi ja Veenuse saatus kujunes teistsuguseks kui Maa oma.

Charles Lineweveri arvates oli Maa lihtsalt kosmiline erand põhjusel, kuna kõik pusletükid sattusid õigel ajal õigele kohale.

«Maa on lihtsalt üks suur erand, mis kinnitab varajase elu väljasuremist mujal kosmoses,» teatas Austraalia teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles