Napoleoni katoliku kiriku salalaulatuse dokument pannakse oksjonile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte Foto: Wikipedia.org

Prantsusmaa väejuhi ja keisri Napoleon Bonaparte`i salajase katoliku laulatuse dokument, mis tõendab ta kiriklikku abiellumist 1804. aastal Joséphine de Beauharnais´ga, pannakse märtsis oksjonile.

Kardinal Joseph Feschi allkirjaga dokumenti müüb Prantsuse Osenati oksjonimaja, edastab The Telegraph.

Napoleon ja Joséphine tsiviilabielu sõlmiti 1796. aastal ning nad lahutasid 1810. aastal, kuna abielu jäi lastetuks.

Paavst Pius VII nõudis, et Napoleon oleks enne keisriks kroonimist kiriklikult laulatatud.

Napoleonile kuulunud  ja temaga seotud esemeid müüb oksjonil ameeriklasest miljardär ja frankofiil Christopher Forbes.

Kardinal Fesch, kes oli Prantsusmaa saadik Roomas, pidas Vatikaniga läbirääkimisi, et paavst Pius VII osaleks Napoleoni kroonimisel, mis leidis aset 2. detsembril 1804 Pariisis Jumalaema kirikus.

Paavst keeldus esmalt, kuna Napoleon ja ta naine Josephine ei olnud katoliku kirikus laulatatud. Napoleon nõustus skandaali ennetamiseks paavsti nõudmisega.

Kardinal Fesch viis katoliku abiellumistseremoonia läbi Tuilerie` palee kabelis 1. detsembril 1804.

Osenati oksjonimaja ei osanud öelda, milliseks kujuneb Napoleoni katoliku abielutunnistuse hind, kuid toodi näide, et Prantsuse keisri eradokumendid müüdi 2014. aastal 437 000 euro eest.

Oksjonile pannakse ka Napoleon Bonaparte´i järglase Napoleon III, ta abikaasa Eugenie ja nende poja umbes 1300 kirja ja dokumenti.

Prantsuse valitsusel on eesõigus osta oksjonile pandud esemeid ja dokumente, millel on riigi jaoks ajalooline väärtus ja mis peavad jääma Prantsusmaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles