Andromeeda galaktika tekkis kahe galaktika kokkupõrke tagajärjel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andromeeda galaktika tekkis kahe galaktika kokkupõrke tagajärjel
Andromeeda galaktika tekkis kahe galaktika kokkupõrke tagajärjel Foto: Wikipedia.org

Meie Linnuteele lähim galaktika, Andromeeda galaktika tekkis kahe väiksema galaktika kokkupõrke tagajärjel.

Rahvusvaheline astronoomide meeskond tegi arvutisimulatsiooni Andromeda galaktika tekke ja arengu kohta, edastab BBC.

Astronoomide hinnangul põrkasid kaks galaktikat kokku umbes üheksa miljardit aastat tagasi, kuid lõplik ühinemine toimus umbes 5,5 miljardit aastat tagasi.

Kuigi teadlased suudavad tänapäeval uurida universumis asuvaid erinevaid galaktikaid, on siiski veel palju, mida ei teata. Ka on informatsioon puudulik meile lähima kohaliku galaktikagrupi kohta.

Kohalikus galaktikagrupis on umbes 40 galaktikat, millest suurimad on Linnutee ja Andromeeda.

«Juba varem aravati, et Andromeeda võis tekkida mitmest galaktikast. Nüüd me uurisime, testisime ja kinnitasime seda,» sõnasid astronoomid.

Uurijate sõnul võib avastus paremini mõista ka meie galaktika Linnutee teket.

«Me ei saa eitada, et ka Linnutee võis samal viisil tekkida. Kui see nii oli, siis toimus teke Andromeeda tekkest märgatavalt varem,» jätkasid asjatundjad.

Andromeeda galaktika ehk Andromeeda tähesüsteem ehk Andromeeda udu on meie Galaktika ehk Linnutee naabergalaktika. See spiraalgalaktika asub 2,9 miljoni valgusaasta kaugusel Andromeeda tähtkujus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles