Muuseumitöötajaid ootab Tutanhamoni surimaski habeme tagasikleepimise tõttu kohus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaarao Tutanhamoni surimask
Vaarao Tutanhamoni surimask Foto: SCANPIX

Egiptuse meedia teatel ootab kaheksat muuseumitöötajat vaarao Tutanhamoni surimaski habeme lohaka tagasikleepimise tõttu ees kohus.

Egiptuse võimud käivitasid üks aasta tagasi uurimise, kuidas sai hästi hoitud iidsel maskil habe küljest kukkuda ja miks see kiirustades tagasi kleebiti, edastab BBC.

Kohtu alla antavaid süüdistatakse hoolimatuses ja muuseumiekspertide kutsereeglite rikkumises.

Kairos asuva Egiptuse Muuseumi esindajad esitasid uurijatele erinevad versioonid, miks 3000 aasta vanuselt kuulsalt maskilt habe ära tuli. Osade arvates oli selle põhjuseks kogemata antud löök, osa aga teatas, et kuna tegemist on väga vana objektiga, siis ärakukkumist oli oodata.

Prokuröride sõnul tahtsid muuseumitöötajad oma viga varjata ja selle tõttu kasutati habeme tagasiliimimiseks mittesobivat liimi, mis jättis maskile jäljed.

Uurimine näitas, et habet liimiti tagasi neljal korral, millest kolmel kukkus habe uuesti ära ning alles neljandal korral jäi väga suure liimikoguse tõttu püsima.

«Sellel juhtumil ignoreeriti kõiki restaureerimisreegleid, kahtlusalused varjasid oma kuritegu, kasutades teravaid metallobjekte liigse liimi eemaldamiseks. Sellega kahjustasid nad 3000 aasta vanust objekti ilma, et neil oleks olnud südametunnistusepiinu,» viitas väljaanne Daily Egypt News prokuröride sõnadele.

Kohtu alla antavate seas on nii Kairo muuseumi endine direktor kui ka restaureerimisosakonna juht.

Möödunud oktoobris jõudis vaarao Tutanhamoni surimask Saksamaa restaureerijate kätte, kes panevad habeme tagasi professionaalselt.

Pärast restaureerimist peaks Tutanhamoni surimaks alates selle aasta detsembrist uuesti Kairos Egiptuse Muuseumis näha olema.

Wikipedia: Tutanhamon oli Vana-Egiptuse vaarao 18. dünastiast. Ta valitses umbes 1336–1327 eKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles