Galerii! Esietendus EMTA lavakunstikooli 27. lennu absurdidramöödia «Uhkus ja eelarve»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Käes on taas sinine esmaspäev. Nii mõnelgi on veel mõtted nädalavahetusel ja selle kirevatel sündmustel. Üheks kirevaimaks võib kahtlemata pidada EMTA lavakunstikooli 27. lennu diplomilavastuse «Uhkus ja eelarve» esietendumist, mis täitis Pärnu teatri Endla saali absurdi ja rohkete naerunägudega. 

Reede õhtul, mil suur osa meist töönädala lõpetas, jõudis Pärnu Endla teatri lavale see, mille pärast mõni aeg tagasi tulevased lavaka lõpetajad pead kokku panid, omaloomingulise lavatüki paberile visandasid ja seejärel kolm nädalat Pärnus veetsid. Vaev oli seda väärt, sest saalitäis rahvast elas laval lahtirullunud sündmustele kaasa ega hoidnud naerupahvakaid tagasi. Saalis avanes suurepärane võimalus ka iseenda üle irvitada, sest lavastuse fookuses olevad situatsioonid ei ole teps mitte võõrad kellelegi, pärinevad need ju meie igapäevaelust ja sisaldavad meie suuri ja väikeseid, individuaalseid ja kollektiivseid hirme, alatest kasvõi sellest, et näiteks finantsturg kokku kukub. Kalambuuri ja äratundmisrõõmu oli teater täis - musta huumori prismas anti edasi seda, mis ilmselt igaühes meist peidus on, julgeme me seda tunnistada või mitte, ja mis juhtub põrgus, kui meiesugused sinna satuvad. Kumasid ka mõne täitumata unistused, näiteks kontoris seisev šampanjakapp ja rahakahur.

Foto: Endla

Esietendusele järgnevalt peeti Endla kohvikus väärikas esikapidu, kus jagus nii naeru kui hulgaliselt tänusõnu. Kõne pidas Endla juht Roland Leesment, kes tänas noori näitlejaid pakatava energia ja huvitava prisma ning selle eest, et otsast lõpuni laval oma asja aeti. Tudengeile jagati turgutuseks kätte vitamiinivarud – ananassid. Teatri loominguline juht Ingomar Vihmar avaldas tänutunnet muuhulgas üliõpilasele, kes võttis julguse kokku ja tunnistas, et kursus soovib sel korral diplomilavastusena lavale tuua omaloomingulise tüki; lavastaja-dramaturg Mehis Pihla tänas Pärnu Endlat, et tudengid professionaalselt vastu võeti ning noortele selles osas eeskuju anti.

Foto: Endla

Tudengite ühe juhendaja, Peeter Raudsepa kõnest kumas aga naljatlev noot, et noori usaldati, kuna usaldati iseennast ja seda, mida neile õpetatud on. Lavastuse helimees märkis ära, et ta justkui läbis lavastuse ettevalmistusprotsessi käigus koos tudengitega ühe semestri lavakunstikoolis. Seejärel oli aeg sümboolsete švammide käes, mis etenduse asjaosaliste ja abilistega koos koju rändasid.

Foto: Laura Arum-Lääts

Õnneks on tänaseks päevaks lavastus olnud publiku ees vaid kahel korral, mis tähendab, et teiegi jõuate veel teatrisaalis kohad sisse võtta ja tõelisele absurdile tunnistajaks saada. EMTA lavakunstikooli 27. lennu omaloomingulist lavatükki “Uhkus ja eelarve” mängitakse maikuuni välja ja mitte ainult Pärnus.

Vaata galeriid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles