Hiina esimese keisri isa hauda rööviti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina esimese keisri isa hauda rööviti
Hiina esimese keisri isa hauda rööviti Foto: Wikipedia.org

Hiina politsei arreteeris üheksa inimest, keda kahtlustatakse Hiina esimese keisri esivanemate haua röövimises.

Hiina politsei ja kultuuriväärtuste amet jõudsid hauaröövi jälile kui leiti tunnel, mis oli kaevatud Hiina esimese keisri Qin Ying Zheng ehk Shi Huangdi isa, Qin riigi kuninga Zhuangxiang mausoleumini, edastab China Daily.

Keisri isa matmispaik asub Loode-Hiinas Xi´anis.

Matmispaiga juures leiti kaevamisel kasutatud labidaid ja kirkaid ning raadiotelefone. Hauaröövlid olid kaevanud 70 korda 50 sentimeetri suuruse ava, mis viis 36-meetrisse tunnelisse.

Politsei saatis hauda uurima videokaamerad, mis paljastasid, et hauas olnud kirstud on lahti murtud ning tõsiselt kannatada saanud.

Väidetavalt võisid röövlid hauast iidseid esemeid varastada, kuid täpsed andmed selle kohta veel puuduvad.

Arreteeritud tunnistasid, et kasutasid hauda viiva tunneli ja augu tegemiseks dünamiiti. Samuti oli neil vajalik varustus ja kaitseülikonnad, et nad kaua aega suletud hauas olles tervisekahjustusi ei saaks.

Hiinas on hauarüüstamine kriminaalkuritegu. Asjatundjate arvates tegutseb Hiinas tuhandeid hauaröövleid, kes püüavad keisrite aegsete varanduste jälile jõuda.

Qini dünastia valitses Hiinat aastatel 221–206 eKr. Qini dünastiale eelnes Zhanguo  ehk sõdivate riikide ajastu, mil eelmise, Zhou dünastia võimu alla jäi vaid väike osa Hiinast.

Hiina riigi ühendajaks sai Qini kuninga poeg Qin Ying Zheng, kes end esimeseks keisriks kuulutas. Pärast tema surma 210. aastal eKr. puhkes kodusõda, mis riigi lagundas.

Qini keisririiki peetakse esimeseks varatotalitaarseks riigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles