National Geographic näitab dokumentaalfilmi Challengeri katastroofist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: FOX International Channels Estonia

28. jaanuaril möödub 30 aastat kosmosesüstik Challengeri lennust, mis lõppes plahvatusega kõigest 73 sekundit pärast starti. Teaduskanal National Geographic esitleb spetsiaalselt aastapäevaks valminud dokumentaalfilmi «Challengeri katastroof: kadunud salvestised», kus juhtunut ja kosmosesüstiku pardal hukkunuid meenutatakse NASA ja ajakirjanike salvestiste ning tollaste ajalehtede väljalõigete kaudu.

Dokumentaalfilm on eetris neljapäeval, 28. jaanuaril algusega kell 23.30.

Televisiooniülekande vahendusel nägi kosmosesüstik Challengeri hukku 28. jaanuaril 1986. aastal ligi 17 protsenti ameeriklastest. Süstiku pardal viibis programmi «Õpetaja kosmoses» raames astronaut ja pedagoog Christa McAuliffe, kes pidi olema esimene õpetaja, kes viib koolitunni läbi otse kosmosest.

Pardal viibis veel 6 meeskonnaliiget, nende hulgas ka astronaut ja saksofonist Ronald McNair, kes pidi kosmoses salvestama loo muusiku Jean Michel Jarre’ plaadi tarbeks.

Challengeri katastroofi põhjustas kosmosesüstiku välispaagi plahvatamine parempoolse tahkekütusekiirendi tihendi purunemise tõttu.

Pärast õnnetust sattus NASA ränga kriitika alla, sest neli inseneri olid korduvalt hoiatanud, et kiirendi tihendid on ohtlikud ning võivad põhjustada õnnetuse.

Katastroofi järgselt peatati kõik missioonid ja asuti süsikutes olevaid vigu parandama. Järgmine missioon startis alles 29. septembril 1988.

«Challengeri katastroof: kadunud salvestised» linastub National Geographic kanalil neljapäeval, 28. jaanuaril kell 23.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles