Soovahetusele minev Riho: hirm on väga suur

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TV3

Võrdõigusvolinik Liisa-­Ly Pakosta on seisukohal, et haigekassa soovimatus hüvitada erakliinikus transsoolisele mehele tehtud operatsiooni on diskrimineeriv. «Seitsmesed uudised» uuris, kas üldse ja kui suures ulatuses peaks haigekassa kinni maksma soovahetusoperatsiooni.

25-aastase Riho passis seisab praeguse nime asemel peagi Linda. Mehe sõnul tundis ta juba lapsena, et tahab tegelikult olla naine.

«Kuskil 18-aastaseni saamiseni ma päris kindlalt arvasin, et kõik mehed tahaksid tegelikult olla naised. Pärast selgus, et see polnud päris nii. See on ainult vähestel, ehk siis minul,» ütles Riho. «Mul oli seksuaalne pool, ehk siis ma kujutasin end naise olukorras, mitte mehena, kui ma midagi vaatasin või tegin.»

Mingil hetkel muutus olukord talumatuks. «Oli ka selline hetk, et elamine muutus mõttetuks. Tulid ka suitsiidimõtted.»

Muusik Angela Aak, kes tegi soovahetusoperatsiooni läbi kümme aastat tagasi, meenutab, et enne seda oli tal endaga oma kehas väga raske leppida.

«Ilmselt oleks asi lõppenud sellega, et ma oleks läinud poodi ja ostnud suurema kera nööri ja läinud oksa otsima metsast,» sõnas Aak. «Tegelikult on tavalisel inimesel, kes ei ole probleemiga kokku puutunud, keeruline sellega suhestuda või sellest aru saada. See on minu meelest täiesti loomulik.»

Seksuoloog Imre Rammul, kes juhib arstlikku erikomisjoni, mis hindab inimeste vaimset tervist ja väljastab soovahetuseks loa, selgitab, et tegemist on haigete inimestega, kes vajavad ravi.

«Transseksuaalsus on haigus. Miks on transseksuaalsus halvem kui mingisugune kõhunäärme põletik? Ehk siis, kui olla lõpuni aus, siis tegelikult võiks olla tõepoolest patsiendil õigustatud ootused, et sellised hädavajalikud kirurgilised sekkumised saavad toetatud haigekassa poolt,» seletas Rammul.

Praegu kompenseerib haigekassa 50 protsendi ulatuses transseksuaalsete inimeste hormoonravi. 

Riho plaanib sugu vahetada Tais, kus protseduuri kogumaksumus pidavat olema 8000 kuni 10 000 eurot.

«Seal rekonfigureeritakse genitaalid ehk muudetakse tüüpiliselt mehelikud genitaalid tüüpiliselt naiselikeks,» ütles Riho ja tunnistas, et ta kardab operatsiooni: «Hirm on väga suur, kuna see on suur operatsioon ja palju asju võib valesti minna.»

Kui Riho leiab, et soovahetusoperatsiooni peaks kompenseerima riik, siis Angela temaga sada protsenti nõus ei ole.

«Tore oleks, kui riigil oleks võimalust ja raha soovahetusoperatsiooni teostada. Samal ajal ma saan aru, et meil on nii palju muidki probleeme ja kas see just esimeses järjekorras on, see on küsitav,» sõnas Aak.

Vaata TV3 videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles