Jaapani taksojuhtide sõnul on nad sõidutanud 2011. aasta tsunamis hukkunute kummitusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani taksojuhid
Jaapani taksojuhid Foto: SCANPIX

Jaapani taksojuhtide teatel on nad 2011. aasta maavärina ja tsunami piirkonnas sõidutanud looduskatastroofis hukkunute kummitusi.

Miyagi prefektuuris Ishinomakis taksojuhina töötava mehe sõnul istus Ishinomaki raudtejaama juures ta taksosse naine, kes palus end sõidutada Minamihama piirkonda, edastab ajw.asahi.com.

Taksojuht ütles naisele, et Ishinomaki linnaosa on tsunami järgselt inimtühi. Naine olevat siis õõnsa häälega küsinud, et kas ta on surnud ja siis ootamatult autost haihtunud.

Jaapani Tohoku Gakuini ülikooli sotsioloogid uurisid «kummitusklientide» teemat ja leidsid sellele kinnituse.

Üks neist oli Yuka Kudo, kes küsitles üle 100 Ishinomaki taksojuhi, kellest osad jäid naeruvääristamise kartuses väga napisõnaliseks või said isegi vihaseks.

Kuid enamik oli nõus koostööd tegema ja paljastasid oma ebatavalised kohtumised tsunamis hukkunutega.

Ühe taksojuhi kohtumine kummitusega oli väga ebatavaline. Umbes 20 eluaastates mees istus taksosse ja näitas, et sõita otse. Taksojuht küsis mitu korda, milline on reisija sihtkoht. Lõpuks üles mees Hiyoriyama mäe nime, kuid kui takso mäe juurde jõudis, oli mees taksost kadunud.

Enamiku taksojuhtide sõnul neil juhtumite ajal taksomeeter käis ja see on tunnistuseks, et nad sõitsid kui kummitused küüdis olid. Taksojuhid pidid sõidud omast taskust kinni maksma.

Taksojuhid märkisid need juhtumid oma logisse üles kui «maksmata jätnud kliendid».

Taksojuhid on veendunud, et need isikud on 2011. aasta tsunamis hukkunud, kes surid ootamatult ja ei ole seni rahu saanud.

Uurijatele oli üllatuseks, et mitte ükski taksojuht ei kartnud kummitustest reisijaid, sest nad ei pidanud neid alguses surnuteks.

Taksojuhtide teatel on nad kummitustest sõitjatega harjunud ja enam ei pane imeks, kui mõni selline küüti tahab saada, sest need isikud hakkasid taksodega sõitma vaid paar kuud pärast märtsis 2011 toimunud katastroofi.

11. märtsil 2011 tabas Jaapani kirdeosa maavärin, mille magnituud oli üheksa ja sellele järgnes tsunami. Hukkus ligi 16 000 inimest ning umbes 300 000 inimest jäi kodust ilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles