Video: Norras sai tõsielusarjast «Kodutu Petter» hitt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader tõsielusarjast «Petter Uteligger» (Kodutu Petter)
Kaader tõsielusarjast «Petter Uteligger» (Kodutu Petter) Foto: Youtube

Norras sai väga populaarseks tõsielusari «Kodutu Petter» (Petter Uteligger), milles saab jälgida 37-aastase Petter Nyqvisti elu kodutu ja rahatuna Oslo kesklinna talvistel tänavatel.

Tõsielusarja peategelane, kaheaastase tütre isa lahkus 12. novembril 2014 oma kodust ja pere juurest Oslo eeslinnas Kolsåsis.

Petter Nyqvist loobus katse tarbeks 52 päevaks oma tavapärasest elust, ta ainsaks varanduseks olid seljas olnud riided ja seljakott.  

Saate tegijate eesmärgiks oli uurida, milline on elu Norra kodututel, kellel puudub nii raha kui peavari ja kes sageli otsivad prügikastidest süüa.  

Petter Nyqvist hakkas kerjama ja elama Oslo kesklinnas ja ta mõistis esimese ööpäevaga, et see on väga karm.

Nyqvist tegi oma katsumustest mitu videot, mis jõudsid Youtube´i. Üks neist on, mil mees veedab oma esimest ööd Oslo tänavatel, tema juures on raha kerjamiseks tops ja ta selgitab kõrvalejäetuse tunnet.

Petter Nyqvist kohtus mitmete tegelike kodutute ja kerjustega, kellele igaühel oli oma lugu rääkida. 52 päeva pikkuse katse ajal tehti kuus pikka videosaadet.

Esimeses osas kohtub Petter Sveiniga, kellega ta koos veini joob ja kes õpetab, kuidas tänavaeluga hakkama saada.

Turvalise eluga harjunud Nyqvist kardab enim tänavavägivalda ja selle tõttu ei suuda ta tänaval magada. Ta otsib turvalist magamiskohta ning ta satub koos Sveiniga metsa.

Svein ja Petter püstitavad sinna korjatud materjalist telgi ja ööbivad seal mõnda aega, kuid siis meeste suhted jahenevad ning Petter peab otsima uusi sõpru, et toime tulla.

Ta kohtub Henryga, kes elab töökojas ja üritab seal  Rootsis elava pere jaoks raha teenida.

Petteri järgmiseks sõbraks on Kjell Gunnar, kes on heroiinisõltlane ja kes elab parkimismajas.

Katsealune mees kohtub parkimismajas ka Juliaga, kes usub paremasse tulevikku ja kes loodab tulevikus tagasi koju minna. Ida kerja seal raha, et pääseda jõuluks koju ema juurde.

Petter viidab oma viimased tänavaelupäevad koos Caramiga, kes on Norra suurima  mustlastegrupi juht. Nad ööbivad mustlaslaagris Nordstrandis.

Uue aasta veedab Petter koos Joanna ja Cristeriga, kes on lihtsalt seiklejad.

Norras näitab seda tõsielusarja TV2, mille teatel annab see hea pildi, milline on Norra kodutute elu.

«Sari tehti õigel ajal, see näitab meie ühiskonna väga suuri kitsaskohti,» kommenteeris TV2 programmijuht Trond Kvärström.

Sarjal on ligi üks miljon vaatajat ning sellel on sotsiaalmeedias tuhandeid fänne.

Petter Nyqvisti teatel on see sari muutnud norrakate suhtumist kodututesse positiivsemaks ja paljud tahavad neid varasemast rohkem aidata.

Nyqvist suhtleb seni mitme kodutuga, Noenist on talle sõber saanud.

Lihavõtete ajal näitab Norra TV2 sarja eriosa, milles Petter Nyqvist kohtub kodutute sõpradega pärast seda, kui ta on oma tavapärase turvalise elu juurde tagasi pöördunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles