Kreekas Lesbose saarel tehakse põgenikele päästevestidest madratseid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästevestid Kreekas Lesbose saarel
Päästevestid Kreekas Lesbose saarel Foto: SCANPIX

Kreekas Lesbose saarele on põgenike poolt jäetud tuhandeid päästeveste, millest vabatahtlikud valmistavad madratseid.

Eesmärgiks on Lesbose saar puhastada looduses vedelevatest päästevestidest ja aidata neid, kes elavad saarel telklaagrites, vajades madratseid, edastab Huffington Post.

Seni saabuvad üle Vahemere Türgist Kreekasse sajad Lähis-Ida põgenikud, kes trotsivad tugevat lainetust, jahedust ja vihma.

ÜRO põgenikeorganisatsiooni UNCHRi esindaja Boris Chesirkovi andmetel on ainuüksi sel aastal saabunud üle 14 000 pagulase.

Kreeka valitsus on rajanud saartele vastuvõtukeskusi, kuid kõik saabujad ei mahu neisse. Selle tõttu otsitakse alternatiivseid elamis- ja ööbimisvõimalusi.

Paljud migrandid magavad välistingimustest, ilma eest kaitseks vaid  telk, milles ei ole soojendust, mis hoiaks neid talvise ilma eest.

«Kreekas Lesbosel langes temperatuur aasta alguses miinus kuue kraadini ja magada sellise temperatuuri juures telgis on paras katsumus juba eurooplastele, rääkimata lõuna poolt saabunutest,» teatas Taanis üliõpilane Anezka Sokol, kes Kreekas aitas vabatahtlikuna põgenikke.

Sokol ja ta taanlasest kaaslane Mads Damgaard Petersen märkasid, et Lesbosel on palju päästeveste, mida saaks taaskasutada. Päästevestidel on isolatsioonikiht, mis aitab sooja hoida.

«Saarel on tuhandeid mahajäetud päästeveste, mida keegi enam ei kasuta. Meie nägime neis oma šanssi muuta need taaskasutatavaks, valmistades neist madratseid,» selgitas Sokol.

Sokol ja teised vabatahtlikud eemaldavad päästevestidelt vööd ja seovad need tugevalt kokku, et tekiks piisava suurusega madratsid. Päästevestidest madratsid on  5 – 7 sentimeetrit paksemad kui tavapärased telkimiseks mõeldud madratsid, mille tõttu on neil soojem magada.

Vabatahtlikel on nüüdseks valminud 70 päästevestidest madratsit ja nende valmistamine jätkub.

Sokoli sõnul on mitmed põgenikud pakkunud enda abi madratsite valmistamisel, et neid ikka kõigile jätkuks.

«Meil oli abiks isegi üks 4 – 5-aastane poiss, kes sai aru kõigest, mida ma talle inglise keeles ütlesin. Ta aitas samuti madratsite valmistamisel,» lisas taanlanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles