Pehmed ja karvased» saavad uue nuku – Sven Mikseri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann.

Laupäeval alustab Kanal 2s uut hooaega päevapoliitikat pilav nukusari «Pehmed ja karvased», mille avaosas saab Hunt endale rublakalkulaatori ja uus tegelane Sven teeb tutvust vanade kaladega.


«Pehmetest ja karvastest» puudus korralik sotsiaaldemokraat, selgitas sarja stsenarist Gert Kiiler vajadust uue nuku järele. «Ivari Padar oli, aga ta ei ole enam argipoliitikas tegev,» tõdes Kiiler. «Ja siis oli veel Puudel, kes justkui markeeris Tallinna sotse, kuid ei esindanud sotse laiemalt. Tundus, et lihtsalt on ühte korralikku sotsi vaja!»

Uusi nukke võiks Kiileri sõnul sarja tegelikult pidevat sisse tuua, kuid nende tegemine on küllaltki kallis. Pealegi ei vääri kõik ühepäeva-poliitliblikad nukkudeks vorpimist. «Näiteks Keit Pentus on selline tegelane, kes tekib umbes kuuks ajaks orbiidile. Oleme mõelnud, et äkki võiks temast nuku teha,» nentis ta. «Aga ülejäänud üheteist kuu jooksul ei ole meil temaga mitte midagi teha.»

Sama saatus oleks tabanud ka Jüri Pihli nukku, keda sarja tegijad samuti kaalusid. «Kui oleks tegu multikaga, oleks jube lihtne – vahetad neid nukke täpselt nii nagu parasjagu vaja,» tõdes Kiiler.

Alates sellest hooajast viskavad lisaks «Pehmetele ja karvastele» poliitikute üle nalja ka ETV sarja «Riigimehed» tegelased, kuid Kiileri hinnangul ei saa neid kahte sarja konkurentideks nimetada. «Kui üldse konkurentsist rääkida, siis teemade poolest konkureerime pigem «Ärapanija» või «Rahva omakaitsega»,» ütles ta, lisades, et «Riigimehed» tegelevad üldisemate teemadega. Üks lüli ühendab kahte sarja aga siiski – nimelt teeb mõlemas kaasa näitleja Taavi Teplenkov.

See, millised teemad «Pehmetesse ja karvastesse» jõuavad, oleneb stsenaristi sõnul poliitikutest endist ja ühiskonnast toimuvast. «Ega me riigikogu valimistest ja euro tulekust niikuinii mööda saa,» nentis ta. «Tõnu Trubetsky probleem lahendati ära veel enne, kui me jaole jõudsime, ja kui esimene osa nädala lõpus eetrisse jõuab, siis on ka ERSO asi ilmselt oma aktuaalsust kaotamas.»

Seetõttu on Kiileril kahju, et sarja hooaja algus nii pikalt veninud on. «Vahepeal on juhtunud palju asju, mille üle oleks ilkuda saanud,» muigas ta.

Kuigi «Pehmed ja karvased» on juba aastaid poliitikuid töganud, pole Kiileri sõnul keegi sarja peategelastest talle ütlema tulnud, et naljaga on liiale mindud. «Ma tean, et mõned on pika hambaga suhtunud, aga otse pole keegi minu juurde küll tulnud,» tunnistas ta. «Avalikult ei kipu ju keegi ütlema, et ta on nüüd solvunud – kes see ikka ennast lolliks tahab teha.»

Kiiler töötab ajalehes Sakala ja tänu sellele puutub mees aeg-ajalt kokku ka nendega, kellest ta sarja kirjutamiseks inspiratsiooni ammutab. «Kui mõni poliitik siia juhtub, siis peatoimetaja ikka saadab neid minu ruumi ja ütleb, et tema ongi see, kes «Pehmeid ja karvaseid» teeb,» rääkis ta. «Näiteks kui Juhan Parts siin käis, siis tema kirjutas mulle oma käega enda telefoninumbri ja ütles, et kui sarjaks on ideid vaja, siis võin talle helistada. See on mul nüüd ilusti raamitud, aga ma ei ole veel helistama hakanud. Võib-olla andis üldse vale numbri, ma ei ole ju kontrollinud.»

«Pehmed ja karvased»
Alustas 2003. aastal ETVs
Eelmisest sügisest Kanal 2s
Stsenaariumi autorid:  Toomas Kall ja Gert Kiiler
Kunstnik-lavastaja: Hardi Volmer
Poliitnukke mängivad Tiit Sukk, Anu Lamp, Hardi Volmer, Tõnu Oja, Taavi Teplenkov ja Piret Kalda
Sari on eetris laupäeviti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles