Pildid ja video: Prantsuse kunstnikud tegid kuulsa Lascaux` koopamaalingu täpse koopia

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Grupp Prantsuse kunstnikke tegi kiviajast pärit kuulsatest Lascaux` koopamaalingutest täissuuruses koopia.

18 000 aasta vanuste maalingute koopiate projektijuht Francis Ringenbach kinnitas, et tegemist on käsitööga ning kasutati erinevaid abivahendeid alatest peitlitest ja haamritest kuni hambaarsti tööriistade ja käsitsi segatud spetsiaalsete värvideni, edastab The Local.

Lascaux`koopamaalingut on nimetatud  «eelajaloolise Sixtuse kabeli kunstiks». Kunstnikel valmis seinamaaling 46 osas, mis paigutatakse Lascaux`koopa lähedale Dordogne`i piirkonda Montignaci mägedesse.

Selle aasta lõpul avatakse seal kalju- ja koopajoonistuste rahvusvaheline keskus Lascaux IV, mille sisekujunduse tegi Norra firma Snohetta.

Lascaux`koopajoonistused kuuluvad alates 1979. aastast UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Nelja teismelise poolt 12.septembril 1940 avastatud koobastest sai kiiresti vaatamisväärsus. Prantsuse võimud sulgesid koopad 1963. aastal, kuna inimmasside tõttu oli koopa kliima muutunud ja joonistused kahjustada saanud.

Alates 1983. aastast on olnud Montinaci muuseumis osadest Lascaux`koopas olevatest piltidest koopiad.

Nüüdses koopiaprojektis loodi kõik pildid uuesti ning Ringenbachi teatel kulus mõnede koopiate tegemisele väga kaua aega. Näiteks kümneruutsentimeetrine ala valmis mitme tunniga.

57 miljonit eurot maksma läinud projektis kasutati nüüdistehnoloogiat, mille abil saavutati täielik autentsus originaalteosega.

Kunstnikegrupi juhi Gilles Lafleuri sõnul tuli enne projekti algust saada aru, kuidas iidsed kunstnikud mõtlesid ja kuidas nad maalisid.

 Ta lisas, et Lascaux`koopamaalingud olid valmides märksa erksamad kui on praegu ja see erksus taastati koopial.

Ringenbachi sõnul teeb ta kiviaegsete kunstnike ees sügava kummarduse, kuna neil olid märgatavalt kesisemad abivahendid kui tänapäeval, kuid tulemus on jalustrabav.

«Need kunstnikud joonistasid mälu järgi, suutes loomadele anda liikumise. Need pildid tekitavad maagilise tunde,» tõdes koopamaalingute projektijuht.

Lascaux`koobastes on umbes 2000 erinevat figuuri, mis jagunevad kolme põhilisse kategooriasse: loomad, inimesed ja abstraktsed sümbolid, kuid puuduvad taimed ja puud.  

Teadlased on kindlaks teinud rohkem kui 900 looma, kellest 605 on väga selgelt eristatavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles