«Hallo, Kosmos!» uurib homme Teletornis kosmoloogiat ja elus universumit

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saatesarja «Hallo, Kosmos!» viies sünnipäev
Saatesarja «Hallo, Kosmos!» viies sünnipäev Foto: Viktor Burkivski

Homme, kolmapäeval, 20. jaanuaril kell 18 toimub Tallinna Teletorni näituse «Elus universum» raamas teemaõhtu «Kohtumine kosmoseteadlasega» ja Raadio 2 saate «Hallo, Kosmos!» avalik salvestus, kus Tartu Observatooriumi astrofüüsik Laurits Leedjärv kõneleb teemal «Kas kosmoloogia vajab elu?»

«Võib juhtuda, et meie Universum pole ainus – paljude kosmoloogide arvates ongi see kõige realistlikum stsenaarium. Kui universumeid oleks lõpmata palju, siis üsna kindlasti leidub nende hulgas ka selline, mis sobib meietaoliste olendite eluks, ja pole vaja välja mõelda mingeid erilisi põhjendusi, miks meie Universum just selline on. Igal juhul tasub olla õnnelik, et elame nii mitmekesises Universumis, kus leidub elusolendeid, kes suudavad isegi mõtiskleda ja arutleda selle hiigelsuure Universumi üle,» arutleb astrofüüsik Laurits Leedjärv, kes homsel vestlusõhtul mõtiskleb kosmoloogia ja elusa universumi teemal.

Teletorni koostöös Tartu Ülikooli ja Tartu Observatooriumiga loodud näitus «Elus universum» otsib vastuseid küsimustele mis on elu ja mida me teame universumist ning kuidas inimkond otsib universumist elu? Küsimus, kas inimkond on ainulaadne või leidub universumis veel teisigi mõistuslikke olendeid, on huvi pakkunud sama kaua, kui oleme olnud teadlikud omaenese olemasolust. Teaduse arenedes on saanud järjest selgemaks, et loodusseadused on kõikjal universumis ühed ja samad ning seega võiks elu kui loodusnähtus olla maailmaruumis samuti üldlevinud. Näituse koostamisel on kasutatud pilte ja videomaterjali Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA), Euroopa Lõunaobservatooriumi (ESO) ja Ameerika rahvusliku kosmoseagentuuri (NASA) arhiividest.

«Kohtumine kosmoseteadlasega» on neljaosaline sari, millest kolme salvestab raadiosaade «Hallo, Kosmos!»

K, 20. jaanuar kell 18 – LAURITS LEEDJÄRV – “Kas kosmoloogia vajab elu?”

K, 03.veebruar kell 18 – ELMO TEMPEL – “Universumi tume pool” ja ANTTI TAMM – “Millest koosneb Universum?” 

(NB! Raadio 2 saate "Hallo, Kosmos!" salvestust ei toimu)

K, 17. veebruar kell 18 – MIHKEL KAMA – “Kosmoselaev Maa ja elukõlbulikud planeedid Universumis”

K, 16. märts kell 18 – MART NOORMA – “Kui palju maksab pilet Marsile aastal 2050?”

Teemaõhtu on kõikidele näitusepileti omanikele tasuta. Palume eelnevalt loengu aeg broneerida (kuupäev, nimi) meiliaadressil teletorn@teletorn.ee. Kohtade arv piiratud! 

NB! Loenguõhtule pääsemiseks palume kaasa võtta varasemalt soetatud külastuspilet, pileti puudumisel saab selle osta kohapealt tavahinnaga.

Tallinna Teletorni näitus «Elus universum» on avatud 31. märtsini 2016

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles