Alates homsest näeb hommikutaevas viit planeeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meie päikesesüsteem
Meie päikesesüsteem Foto: SCANPIX

Alates homsest näeb hommikutaevas ilmingut, mida nägi viimati üle kümne aasta tagasi ning jälle on korraga nähtaval viis planeeti.

Pakaselised selged ööd on planeedivaatluseks ideaalsed, edastab mtv.fi.

Tegemist on meie päikesesüsteemi viie planeediga, mis nüüd paistavad hästi ka teleskoobita vaatamisel.  See kosmiline ilming algab 20. jaanuaril ning planeete peaks olema näha kuni 20.veebruarini.

Astronoomide sõnul liigub Maa nii, et seda ilmingut saab erinevatel aegadel näha maailmas kõikjal.

Mida enam planeete korraga Maalt näha on, seda harvemini seda ette tuleb. Tegemist ei ole üksteise lähedal asuvate planeetidega, vaid nad on korraga horisondil näha.

Astronoomid lisasid, et kui nüüd ei näe viit planeeti korraga, siis neid on teist korda näha augustis.

Asjatundjate sõnul saab viie planeedi äratundmisega silma treenida, kuid kõige keerulisem olevat ära tunda Merkuuri.

«Merkuur on nähtavatest planeetidest kõige hägusem. Kui ei tea ta täpset asukohta, siis võib olla raske seda planeeti leida,» teatasid eksperdid, kes soovitasid kasutada leidmiseks teleskoopi või  binoklit.

Viit planeeti on näha enne päikesetõusu ja selle ajal, Merkuur peaks olema Päikesele kõige lähemal.

Esimesena tõuseb juba õhtusel ajal horisondile Jupiter, poole öö paiku järgneb Marss ning siis Saturn, Veenus ja Merkuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles