Pildid ja video: kus on rohkem püramiide kui Egiptuses?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aafrikas on riik, kus on rohkem püramiide kui Egiptuses ja seda ei tuleks imeks panna, sest Sudaan oli kunagi Vana-Egiptuse osa.

Enne kodusõdasid oli see Aafrika suuruselt kolmas riik populaarne turismisihtkoht, edastab BBC.

Sudaan oli eelkõige populaarne eurooplaste seas, kes käisid seal safaril.

Kodusõjad paiskasid riigi vaesusse ning nüüdseks on turimismajandus praktiliselt olematu, kuid uue huvi märke on juba märgata.

Omal käel seiklusmatkajaid ei ole sõjad hirmutanud ja selliseid hulljulgeid leidub seni. Tegemist on kuluka reisiga, sest viisa hankimiseks tuleb sõita riiki, kus asub Sudaani saatkond ning viisa ei ole just odav. 

Sudaanis on sõdade järgselt maanteed väga viletsas seisus, näiteks 100 kilomeetri läbimiseks kulub 3 – 4 tundi. Seega tuleb olla valmis suurteks sõiduga seotud kuludeks.

Sudaanis on, mida vaadata, eriti huvipakkuvad on sealsed püramiidid, mis ei ole nii kuulsad kui Egiptuse omad, kuid neid on rohkem.

Sudaani Nuubia osas asub rohkem kui 250 püramiidi, mille vanus on üle 2000 aasta ning enim leidub neid Meroes, kuhu on maetud Nuubia valitsejad.  

Sudaani püramiidid on väiksemad kui Egiptuse omad, kuid ka järsemad.  

Kui Egiptuse püramiide on konserveeritud ja restaureeritud, siis Sudaanis seda tehtud ei ole. Selle tõttu on osa püramiide hästi säilinud, teine osa aga lagunenud. Oma rolli lagunemises mängisid 19. sajandi aardekütid, kes neid hoolimatult lõhkusid.

Meroe püramiidid on alates 2011. aastast UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

Sudaanis on poliitiline olukord ebastabiilne ja selle tõttu on turiste väga vähe, kellele need püramiidid huvi pakuksid.  Nuubia püramiide satub aastas vaatama vaid käputäis inimesi.

Sudaanis on lisaks püramiididel teisi iidseid vaatamisväärsusi. Dongolas asub Kerma nime nime kandev arheoloogiaala, kus saab näha Aafrika vanimaid telliskividest ehitisi, mis olid samuti hauad.

2003. aastal leidsid egüptoloogid Kerma lähedalt kõrbest 40 vaaraoid kujutavat kuju, millest suur osa jõudis Egiptuse muuseumitesse, kuid osa, mis ei olnud transportimist võimadavas seisundis, jäeti leiupaika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles