Twitter aitas Islamiriigil ameeriklanna meest tappa?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Twitter
Twitter Foto: SCANPIX

Ameeriklanna, kelle abikaasa kaotas möödunud aastal Islamiriigi džihadistide käeläbi elu, andis nüüd sotsiaalmeediakanali Twitteri kohtusse.

Floridas elava Tamara Fieldsi süüdistuses seisab, et peakorteriga San Franciscos tegutsev mikroblogigigant Twitter rikkus Ameerika Ühendriikide terrorismivastast seadust levitades äärmusislamistlikku propagandat, mis tõi kaasa ta eraettevõtjast abikaasa Lloyd Carl Fieldsi surma, edastab news.com.au.

46-aastane Lloyd Fields töötas Jordaanias Ammanis, kus ta koos veel nelja välismaalasega 9. novembril 2015 endise politseiniku poolt maha lasti.

Islamiriik teatas sotsiaalmeedias, kaasa arvatud Twitteris, et tulistaja oli nende käsilane ning nad ülistasid juhtunut.

Ekspertide sõnul on Fieldsi juhtum maailmas esimene, milles süüdistatakse Twitterit Islamiriigi terrorile kaasaaitamises.

«Twitter edastab teadlikult, eesmärgipäraselt ja silma kinnipigistades materjale, mis toetavad rahvusvahelist terrorismi, kaasa arvatud rünnak, milles hukkus ameeriklane Lloyd Fields. Islamiriik kasutab Twitterit oma propaganda levitamiseks. Selle kohta kasutatakse eriterminit «mujatweets»,» seisab kohtudokumentides.

Twitteri esindajad avaldasid proua Fieldsile mehe kaotuse puhul kaastunnet, kuid nende sõnul ei ole nemad mehe surmas süüdi ja nad lähtuvad sõnavabadusest.

Twitteri teatel on Islamiriik ja teised sarnased organisatsioonid ähvardanud nende töötajaid tappa ning selle tõttu on ka nemad ohus.

«Twitter ei ole kunagi reklaaminud vägivalda ja terrorismi. Meil on väga täpsed reeglid, mida tohib postitada ja mida mitte ning meie meeskonnad jälgivad, et reegleid ei rikutaks,» teatas Twitter.

Samas on häkkeritegrupeering Anonymous ja ta sõsargrupeeringud veendunud, et Twitter on üsna leebe Islamiriigi ja tema toetajate postituste suhtes.

«Twitter peab eemaldama oma keskkonnast kõik, mis on Islamiriigi propaganda, kuid seni ei ole seda tehtud. Anonymous ja ta liitlased peavad Twitteri eest «musta töö» ära tegema,» teatasid Anonymouse toetajad.

USAs Washingtonis tegutseva mõttekoja The Brookings Institute teatel on Twitteris umbes 70 000 Islamiriiki pooldavat kontot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles