Need naised võivad olla esimesed Marsi astronaudid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi simulatsioon
Marsi simulatsioon Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA plaanib järgneva 15 aasta jooksul saata Marsile esimesed astronaudid.

Kui NASA varasemates kosmoseprogrammides osalesid vaid mehed, siis Punase planeedi vallutamisest võtavad osa ka naised, kes moodustavad Marsi meeskonnast poole, edastab Daily Mail.

Marsi ettevalmistusprogrammi jaoks valiti välja Nicole Aunapu Mann, Anne McClain, Jessica Meir ja Christina Hammock Koch, kes võivad teha kosmoseajalugu.

2014. aastal arvas teaduskirjanik Kate Green, et esimesed Marsi astronaudid peaksid olema vaid naised.

Green osales neli kuud kestnud Marsi simulatsioonil Hawaiil, mille meeskond koosnes kolmest mehest ja kolmest naisest. Nad kandsid skafandreid ja elasid «Marsi majas».

Greeni arvutuste kohaselt vajavad naised päevas umbes 2000 kalorit, samas kui mehed vajavad 3000 kalorit.

Teaduskirjaniku arvates on naiste Marsile saatmine odavam ja lihtsam kui meeste saatmine, kuna naistele kulub vähem ressursse.

Iraagis piloodina olnud 36-aastase Anne McClaini sõnul oli ta üllatunud, kui sai NASAlt kõne, et ta on Marsi programmi valitud. Ta lisas, et talle meeldib lennukite ja helikopteritega lennata, kuid rakett on hoopis midagi keerulisemat.

38-aastast Jessica Meiri, kes on samuti militaarpiloot, on alati huvitanud kosmos ja selle uurimine.

37-aastane Christina Hammock Koch tahtis alati saada astronaudiks ning töötamine NASA oli tema suur unistus juba lapsena.

38-aastase Nicole Aunapu Manni sõnul ei teadnud ta lapse ja noorena, kelleks saada tahab ning astronaudiunistust tal ei olnud. Küll aga meeldib talle lennata.

Marss ei ole järgmine suur eesmärk, mitte ainult NASA, vaid ka Venemaa, Hiina ja Euroopa kosmoseagentuuri jaoks.

Asjatundjate sõnul kulub Marsile lendamiseks  6 – 9 kuud ning edasi-tagasi lend koos kohalviibimisega kestab 2 – 3 aastat. Marsi astronaudid peavad suutma karmides tingimustes püstitada eluaseme, pidama vastu äärmustemperatuuridele ja kosmilisele kiirgusele.

NASA arstid uurivad, millised aspektid veel võivad mõjutada Marsi astronautide tervist.  Psühholoogide arvates tekitab pikk lend stressi ja astronaudid vajavad keskmisest rohkem seksi, eriti mehed. Ka selleks tuleb olla valmis.

Lisaprobleeme võivad tekitada pidev koos elamine ja olemine ehk üksteisest tüdinetakse. Seda probleemi esineb Maal näiteks polaarjaamade meeskondadel.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles