Charlie Hebdo läks üle piiri? Aylan Kurdit kujutati naisteahistajast põgenikuna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aylan Kurdi surnukeha Türgi Bodrumi rannal
Aylan Kurdi surnukeha Türgi Bodrumi rannal Foto: SCANPIX

Aasta tagasi 7. jaanuaril ründasid relvastatud terroristid Prantsuse satiiriajakirja Charlie Hebdo Pariisis asuvat toimetust, mille tõttu hukkus 12 inimest.

Charlie Hebdost sai pärast seda sõnavabaduse sümbol, kuid nüüd arvatakse, et see väljaanne läks oma satiiriga üle piiri, edastab mirror.co.uk.

Hiljutises numbris käsitletakse kuulsa Süüria poisi Aylan Kurdi juhtumit. Türgi politsei leidis kolmeaastase poisi surnukeha möödunud aastal Bodrumi rannalt ning temast sai Lähis-Ida põgenike karmi saatuse ja põgenikekriisi sümbol.

Aylan Kurdi, ta vend ja vanemad tahtsid Türgist paadiga minna Kreekasse, kuid sattusid tormi, mis võttis paljudelt elu. Perest jäi ellu vaid isa.

Charlie Hebdo karikatuuris on Aylan Kurdit kujutatud põgenikust naisteahistajana Saksamaal.

Kriitikute sõnul ei ole selles karikatuuris sõnumit ja see ei ole naljakas.

Karikaturistid viitavad selle karikatuuriga Saksamaal Kölnis aastavahetusel aset leidnud sadadele naiste seksuaalse ahistamise juhtumitele, mille taga olid Lähis-Idast ja Aafrikast sisserännanud mehed.

Charlie Hebdo karikatuur väidab, et kui Aylan Kurdi oleks ellu jäänud ja näiteks Saksamaal üles kasvanud, siis ka temast oleks võinud saada ahistaja.

Kui pärast  Charlie Hebdo toimetuses aset leidnud rünnakut avaldati väljaandele toetust sõnumiga «Je Suis Charlie» (Olen Charlie), siis nüüd protestitakse karikaturistide vastu sõnumiga « Je Ne Suis Pas Charlie» (Ma ei ole Charlie).

Möödunud nädalal ilmus Charlie Hebdo erinumber, millega mälestati terrorirünnakus hukkunud karikaturiste. Selle esikaanel on Kalašnikovi relvaga jumal, kelle käed on verised ja juures tekst «L’Assassin court roujous» (Tapja on ikka vabaduses).

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles