Lendava Spagetikoletise usku venelane kannab juhiloa pildil köögisõela

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Filin, pastafarian
Andrei Filin, pastafarian Foto: Andrei Filin

Venelane, kes peab ennast «pastafarianiks», kannab juhiloa pildil peas spagetisõela kujulist mütsi.

Andrei Filin järgib Lendava Spagetikoletise Kirikut, mis on USAs baseeruv humoorikas usulahk, mille eesmärk on tögada organiseeritud religiooni. Filin suutis ametivõimudele ära tõestada, et köögisõel kuulub tema usu juurde, mistõttu lubati tal seda kanda dokumendifotol.

RIA Novosti andmetel kinnitasid ametnikud, et 9. jaanuaril anti tõesti välja selline juhiluba.

Pastafarianide leheküljel seisab, et Andrei pidi inspektoritega kõvasti vaidlema.

«Nad lõikasid fotot väiksemaks kuni mu kõrvadeni. Ütlesin, et sõel peab pildile jääma. See on mu religioosne veendumus, et ma pean dokumendifotodel sõela kandma. Nad näitasid mulle mu passi ja rõhutasid, et tollel fotol ei kanna ma mingit mütsi. Vastasin neile, et toona ma polnud veel oma usku leidnud,» seletas Filin.

RIA Novosti allika sõnul läks Filini ebatavaline foto läbi, sest seaduste kohaselt võib dokumendifoto rangetest reeglitest kõrvale kalduda siis, kui inimese usk ei luba katmata pead näidata. Usu tõestamist seadus aga ei nõua.

Lendavat Spagetikoletist kirjeldas esimest korda 2005. aastal satiirilises avalikus kirjas Bobby Henderson, kes protestis Kansase haridusameti otsust lubada riigikoolide teadustundides õpetada kreatsionismi kui evolutsiooni alternatiivi. Henderson kirjutas seepeale, et iga kord, kui mõni teadlane süsinikdateerimise meetodil mõne objetki vanuse määrab, siis tema uskumuse kohaselt looja, kes meenutab väga spagette lihapallidega, «muudab oma nuudelliku jäsemega neid tulemusi». Hendersoni sõnul on tema uskumus sama tõsiseltvõetav kui kreatsionism ja ta palus, et ka seda evolutisooni kõrval õpetama hakataks. Pärast kirja avaldamist internetis muutus see kiiresti fenomenist ning Lendavast Spagetikoletisest sai kreatsionismi õpetamise vastaste sümbol. Lendava Spagetikoletise usu põhitõed on kirjas SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles