Soomes on politsei teatel käimas «lumesõda»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine Helsingi
Lumine Helsingi Foto: SCANPIX

Soomes on viimastel päevadel palju lund sadanud ja meteoroloogide teatel lumesadu jätkub veel mõnda aega.

Soome politsei sõnul on lumekoristamisega probleeme tekkinud ja majaomanike vahel on lahvatanud lausa «lumesõda», edastab Helsingin Sanomat.

«Lumekoristamisest on saanud vaidlusobjekt, millesse on tõmmatud politsei, sest kodanikud teevad lume mittekoristamise ja teiste lumega seotud probleemide kohta kuriteoavaldusi,» selgitas Länsi-Uudenmaa politsei konstaabel Nina Pelkonen.

Pelkoneni sõnul ei ole tegemist naljaga, vaid soomlased suhtuvad lumekoristamisse ja koristamisreeglite rikkumisse täie tõsidusega.

«Tavapärased avaldused on, et naaber koristas enda maja juurest lume ära, kuid viskas selle minu maja ette. Või siis lumesahk ajas koristatud ala uuesti lund täis,» tõi konstaabel näiteid.

Avalike kohtade lumest koristamise eest vastutavad linnad, kohalikud omavalitsused ja lumekoristusfirmad.

Majade juures olevad eraalasid ei pea nad lumest puhastama, vaid see on eraisikute teha.

Pelkoneni sõnul ei peaks majaomanikud lumekoristamist võtma kui «sunnitööd», pigem on see treeningu eest.

Politsei esindaja teatel ei näe nad kuritegelikku aspekti juhtumites, milles üks naaber on teise naabri alale lund lükanud.

Politsei ei sekku ka siis, kui majahoidjad maja esist teed lumest puhtaks ei roogi.

«See on ebaõiglus, kuid mitte kuritegu. Minu soovitus on:  roogi oma lumi ära naabrit vihastamata ja jää rahulikuks,» teatas Pelkonen.

Pelkoneni sõnul on põhjamaal elades talvine lumine aeg paratamatu, kuid sellest ei maksa teha probleemi, pigem on see väljakutseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles