Kogu tõde kolesteroolist!

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitamiinirikas toit: tugevdab
 immuunsüsteemi.
Vitamiinirikas toit: tugevdab immuunsüsteemi. Foto: Corbis / Scanpix

Sel nädalal räägib OÜ Fitnessteam sellest igavesti tüütust kolesteroolist.


Kolesterool on meie keha oluline rakuseinte koostisosa ning ilma kolesteroolita ei suudaks rakud talitleda.

Veres liigub kolesterool ringi rasvast ja valgust koosnevate lipoproteiinide vahendusel.
Eristatakse kahte sorti kolesterooli, «head» kolesterooli (HDL) ja «halba» kolesterooli (LDL)

- LDL ehk «halb» kolesterool transpordib 60-70% vere kolesteroolist. LDL kolesteroolil on omadus kleepuda veresoonte seintele ning selle kõrge tase veres on seetõttu veresoonte lupjumise ehk ateroskleroosi tekkimise suurim süüdlane.

- HDL ehk «hea» kolesterool on kõige väiksem lipoproteiin ning transpordib 20-30% vere kolesteroolist. HDL seob liigse kolesterooli ning transpordib selle maksa, mille kaudu see ümber töödeldakse või organismist välja viiakse.

Seega erinevalt LDList eemaldab HDL vereringest kolesterooli. Arvatakse, et kõrge HDL tase vähendab südame- ja veresoonkonnahaiguste riski, seetõttu nimetatakse seda sageli «heaks» kolesterooliks.

Kas teadsid, et:

- 70% organismis olevast kolesteroolist toodetakse peamiselt maksas, 30% saadakse toiduga.

- Ilma kolesteroolita ei saaks organism eksisteerida. Ohtlik on ainult kolesterooli liigkõrge tase.

- Kõrget vere kolesteroolisisaldust inimene ise ei tunne.

- Soodumus vere kõrgeks kolesteroolisisalduseks on paljudel juhtudel pärilik. Sellegipoolest on tervisliku toitumise ja füüsilise aktiivsusega enamasti võimalik edasi lükata vere kolesterooli väärtuste tõusmist üle normi piiride. See on aga suur samm edasi võimalike tüsistuste ärahoidmisel.

- Vere kolesteroolisisaldus ei ole kõrge ainult ülekaalulistel, see võib ohustada ka ideaalse kehakaaluga inimesi.

- Liigse stressi ja kõrge kolesteroolitaseme vahel otseseid seoseid pole leitud. Küll võivad muutuda aga stressis oleva inimese toitumisharjumused, mis võib kaasa tuua kolesteroolitaseme tõusu.

- Kõrge vere kolesteroolisisaldus võib esineda kõikidel- nii noortel kui ka vanadel.

- Kõrge kolesteroolisisaldus veres on südame-veresoonkonna haiguste üks peamine põhjus. Tugevasti mõjutavad seda ka kõrgenenud vererõhk, suitsetamine ja suhkruhaigus.

Kuidas siis tõsta «hea» kolesterooli taset veres?

Kõige kindlam viis on suurendada kehalist aktiivust ja korrastada toitumist. On leitud, et kehaline aktiivsus suurendab «hea» kolesterooli taset veres, langetab vererõhku, alandab stressi ning läbi kaalu langetamise vähendab südame-veresoonkonna haiguste riski.

Kui rääkida toitumisest, siis tasub kohe ära mainida, et keha vajab ka kolesteroolirikkaid toiduaineid. Vajab selleks, et sünteesida steroidhormoone, sapphappeid, vitamiini D, moodustada rakumembraane ning valmistada närvikiudude kestasid. Kui pidevalt on dieedis liiga vähe kolesterooli, intensiivistub maksas kolesterooli tootmine kuni kaks korda.

Tervise seisukohast soovitatakse tarbida rohkem taimseid õlisid, pähkleid, rasvasemaid kalu, samas vähendades loomsetest allikatest pärinevaid rasvu (rasvane liha, kõrge rasvasisaldusega piim, juust, vahukoor, koor, vorst).

Palju arutlusel olnud munades on küll palju kolesterooli, kuid mõõdukal tarvitamisel need meile küll mingit ohtu ei kujuta.

Üldine soovitus on, et 1/3 rasvadest võiks pärineda loomsetest allikatest ja 2/3 taimsetest allikatest.
Nagu eelnevalt juttu oli, siis inimene ise kõrgenenud kolesteroolitaset ei tunne. Seepärast võiks aeg-ajalt käia seda arsti juures kontrollimas!
 

www.kaalustalla.ee
OÜ Fitnessteam
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles