Pildid: Saksamaal jõudis müügile Hitleri «Mein Kampfi» uustrükk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna jõudis Saksamaa raamatupoodides müügile Adolf Hitleri «Mein Kampfi» uustrükk, mis juudikogukonna poolt võeti vastu kriitikaga, kuna juutide arvates külvab see teos antisemitismi ja vaenulikkust.

Alates 1945. aastast on olnud selle raamatu kirjastamisõigus Lõuna-Saksamaa Baieri liidumaal, mille ta sai liitlasvägedelt, edastab The Local.

70 aastat keeldus Baier natsi-Saksamaa diktaatori Hitleri teost avaldamast põhjusel, et see solvab holokaustis ellujäänuid ja võib käivitada antisemiitliku vihalaine.

Kuid alates 1. jaanuarist 2016 ei ole Baieril enam «Mein Kampfi» üle õigust ja see on niiöelda ühiskondlik vara.

Uustrükk, mida alates 2009. aastat valmistas ette Müncheni nüüdisajaloo instituut,  ilmub koos Saksamaa teadlaste ja ajaloolaste selgitustega.

59 eurot maksva «Mein Kampfi» lisas on esitatud küsimusi ja antud vastuseid, et miks Hitler sellise raamatu kirjutas ja kuidas see poliitikat mõjutas.

Saksamaa haridusminister Johanna Wanka soovitas «Mein Kampfi» pikka versiooni tutvustada kõikides Saksamaa koolides, kuna tegemist on osaga ajaloost.

Saksa juudikogukonnad on «Mein Kampfi» uuesti avaldamise vastu, kartes neonatside propaganda kasvu.

Osaliselt autobiograafilises teoses «Mein Kampf» toob Hitler ära natsismi põhijooned. Ta kirjutas selle raamatu 1924. aastal kandes Baieris vangistust pärast läbikukkunud õllekeldriputši.

Raamatus on ära toodud kaks natsi-Saksamaa liidri plaan, mis viisid Teise maailmasõjani: annekteerida naaberriigid, et sakslased saaksid maad juurde (Liebensraum) ja juutide hävitamisplaan ehk holokaust.

Kuni 1945. aastani trükiti Saksamaal «Mein Kampfi» 12,4 miljonit eksemplari, millest osa on raamatukogudes seni alles.

Juutide maailmakongressi esindaja Ronald Lauderi sõnul on Saksamaa raamatukauplustes müügile jõudnud «Mein Kampf» holokaustis ellujäänuid solvav ning kommenteeritud uustrüki jaoks ei olnud vajadust.

«Hitleri «Mein Kampfi» oleks pidanud jätma kuhu ta kuulub – ajaloo prügikasti,» arvas Lauder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles