Pildid: Islamiriigi ja kodusõja poolt muust maailmast ära lõigatud süürlased nälgivad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äärmusrühmituse Islamiriigi ja kodusõja tõttu muust maailmast äralõigatud süürlased on nälja tõttu hakanud sööma kassi, koeri ja taimi ning sõjategevuses vigastada saanud tsiviilelanikele tehakse operatsioone tuimestuseta.

Idlibi provintsis asuvad Foua ja Kfarya on olnud rünnakute all rohkem kui aasta, edastab Daily Mail.

Nende kahe paiga elanike jaoks muutus olukord kriitiliseks möödunud septembris, kui mässulised vallutasid õhubaasi, kuhu helikopterid varem humanitaarabi korras toimetasid konserve, puu- ja juurvilju ning leiba umbes 30 000 inimesele. Toidusaadetistele tuli seega lõpp ja algas nälgimine.  

Damaskuse lähedase Madaya, mis on president Bashar al-Assadi vägede poolt ümber piiratud alates möödunud juulist, elanikud nälgivad või siis söövad koeri ja kasse.

Paljud nende paikade elanikud otsivad süüa prügimägedelt, kus neid ohustavad nii snaiprite kuulid kui miinid.

Kfaryas lahingus kannatada saanud 16-aastane võitleja Hussein Mahdi Kazem sõnas Liibanoni Beiruti Hezbollah Rasoul al-Azami haiglas ravil olles ajakirjanikele, et olukord on Kfaryas ja Fouas katastroofiline.

Nimetatud paigad on šiiitide linnad, kuid kannatajateks on ka sunniidid. Süüria opositsiooniaktivistide sõnul maksavad kõrget hinda ka sunniidid, kes on jäänud  Süüria valitsusvägede ja Liibanoni Hezbollah võitlejate lahingute keskele. Umbes 40 000 sunniidist süürlast kannatab nälga Süüria-Liibanoni piiri ääres.

Süüria mäestikulinnas Madayas on samuti nälg, mida on võimendanud jahe talvine ilm ja peaaegu olematud toiduvarud. Paika tabas hiljuti lumetorm, seal ei ole elektrit ega kütust.

Kohalikud teevad kättejuhtuvast puidust ja majaplankudest lõkkeid, et sooja saada.

Süüria sõjategevuse piirkondades on toiduainete hinnad väga kõrged, näiteks üks kilogramm nisujahu maksab 250 dollarit ning 900 grammi piimapulbrit 300 dollarit.

Rahvusvahelise Punase Risti ja Ühendkuningriigis tegutseva Süüria sõja vaatlusorganisatsiooni teatel on paljud piiramisrõngas olevad süürlased hukkunud nälja tõttu, kuid on ka neid, kes on toiduotsingutel sõdivate poolte sõdurite poolt maha lastud.

Sotsiaalmeediasse on jõudnud pildid Süüria nälgivatest ja nälja tõttu surnud inimestest, kuid nende autentsust ei ole sõltumatud allikad kinnitanud.

Süüria sõja vaatlejate sõnul tekitab nälg lisaohvreid, kuna lõksu jäänud inimesteni ei saa toitu ja medikamente transportida.

ÜROl õnnestus 28. detsembril 2015 tuua Süüria kahest sõjapiirkonnast ära 450 inimest, kellest 338 olid põhjapoolsetest provintsidest ja 125 Liibanoni piiriäärsetelt aladelt. Nad majutati Liibanoni põgenikelaagritesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles