Pildid: Venemaa Oimjakoni külmarekord on miinus 71,2 kraadi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaal Sahha Vabariigis Oimjakonis ei ole just kõige soojem, sest jaanuari keskmine temperatuur on miinus 50 kraadi ümber.

1924. aastal mõõdeti Oimjakonis pakaserekord miinus 71,2 kraadi.

Oimjakoni puhul on tegemist kõige jahedama paigaga maailmas, kus on püsiv inimasustus. Selles jäises kohas elab umbes 500 inimest, kellel on olemas pank, postkontor, kool, kauplus ja lennujaam.

Veel 1920. ja 1930. aastatel oli see põhjapõdrakasvatajate peatuspaik. Nõukogude Liit otsustas sinna ehitada korraliku linna, mille abil taheti allutada kohalikud hõimud nõukogude võimule.

Karm pakane tekitab lisaks ebamugavustundele palju tehnilisi probleeme. Autode käivitamisega on probleeme, nutitelefone ei saa kasutada, pastapliiatsite tint hangub ja prillid jäätuvad näkku kinni.

Külas on suureks probleemiks surnute matmine, sest pinnas on pikka aega jäätunud. Matmine võtab aega kolm päeva, kuna igikeltsa ja külmunud pinnast tuleb sulatada.

Küla nimi Oimjakon tähendab «veeks sulanud» ning see viitab küla lähedastele kuumaveeallikatele.

Oimjakoni elanike toidulaual on eelkõige põhjapõdra- ja hobuseliha. Karjäärivõimalused on seal kesised, sest on vaid kolm ametit – põhjapõdrakasvataja, jahi- või kalamees.

Kesisest ja ühekülgsest toitumisest hoolimata on elanike tervis korras. Arstide arvates on see tingitud kohalike loomade piimast, mis sisaldab palju kasulikke aineid.

Oimjakoni elanikud, kaasa arvatud lapsed on jahedusega harjunud ja karastunud, sest koolid suletakse alles siis, kui temperatuur langeb miinus 52 kraadi.

Suvel seevastu võib temperatuur kerkida väga kõrgele ning 30 – 35 soojakraadi on üsna tavaline.

Oimjakonis on talvisel ajal päevavalgust umbes kolm tundi, kuid suvel seevastu ulatub päeva pikkus 21 tunnini.

Oimjakoni lähedal asub suurlinn Jakutsk, kust tuuakse turiste lennukite ja helikopteritega seda ebatavalist küla vaatama.

Wikipedia: Oimjakon on küla Venemaa Sahha Vabariigi Oimjakoni ulussis, Borogonski 1. naslegi halduskeskus.

Asub Indigirka vasakul kaldal. Elanike arv on 521 (2001).

Oimjakon on üks põhjapoolkera külmemaid paiku. Jaanuari keskmine õhutemperatuur on  miinus 47 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles