Kaks teadlast plaanivad kehtestada oma kalendri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA Johns Hopkinsi ülikooli teadlased tahavad 2017. aastast alatest juurutada uue kalendri, kus kuupäevad jääks alati samale päevale igal aastal.

Füüsik ja astronoom Richard Henry ning majandusteadlane Steve Hanke leidsid, et praegu kehtiv Gregoriuse kalender, kus kuu pikkused on erinevad ning tähtpäevad on liikuvad, tekitab lihtsalt pidevat ajalist segadust, edastab Discovery News.

Nad pakuvad välja oma kalendri, Hanke-Henry jäävkalendri, mis põhineb seitsmepäevasel nädalal ja 12 kuu pikkusel aastal, kuid selles on igal aastal korduvad pühad, nagu näiteks jõulud, alati samal päeval.

«24. detsember võiks alati olla pühapäev,» tõid nad näite.

Teadlaste arvates on nende kalendri abil lihtsam majandust, riigijuhtimist, spordisündmusi ja muud koordineerida.

Hanke ja Henry tahavad oma kalendriga alustada 1. jaanuaril 2017. See kuupäev langeb pühapäevale.

Teadlased samas tunnistasid, et uue kalendri kasutuselevõtus võib olla mitmeid psühholoogilisi ja majanduslikke takistusi.

«Oleme saanud tagasisidet, et inimestele ei meeldi näiteks, kui nende sünnipäev oleks alati kolmapäeval. See võib olla suur psühholoogiline barjäär,» selgitas Henry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles