Psühholoog ekskaasa nime loobumisest: see näitab, et temast ollakse lõpuks vaba

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja ja Edgar Savisaar, parempoolne Keskerakonna peasekretär Priit Toobal.
Vilja ja Edgar Savisaar, parempoolne Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Foto: Liis Treimann

Täna tuli avalikuks uudis, et Vilja Savisaar-Toomast, loobus lõpuks Savisaare nimest. Edgar Savisaar ja Vilja Toomast lahutasid oma 1996. aastal sõlmitud abielu juba aastal 2009. 2010. aasta suvel abiellus naine Taimo Toomastiga, säilitades aga jätkuvalt ka oma endise abikaasa nime, millest ta nüüd loobuda otsustas. Mida ütleb perepsühholoog Helle Niit eksabikaasa nime loobumise kohta?

«Kui inimene on uueks suhteks valmis, peab ta olema vaba oma eelmisest suhtest. Endise abikaasa nimest loobumine näitabki, et temast ollakse lõpuks vaba,» räägib perepsühholoog Helle Niit, miks paljud naised pärast lahutust mehe perekonnanimest loobuvad ja oma neiupõlvenime tagasi võtavad.

Kui tavaliselt seostub inimestele lahkuminek või lahutus eelkõige juriidilise lahutusega, on lahkuminekul väga mitu eri aspekti, selgitab Niit Õhtulehele.

«Kõige olulisem on emotsionaalne vabanemine, kus endine abikaasa enam ei mõjuta inimese reaktsioone või tundemaailma mingil moel. Ekskaasa nimest loobumine näitabki, et temast ollakse lõpuks vaba.»

Eesti tuntud inimeste seas on näiteid selle kohta, et lahutuse järel otsustab naine mehe perenimest loobuda. Leidub ka neid, kes otsustavad neiupõlvenime tagasivõtule hoopis mõne esivanema perenime kasuks. Helle Niidu sõnul on põhjuseks see, et inimene tahab luua uue identiteedi ja teha vana eluga lõpparve.

«Muidugi sõltub väga palju ka sellest, mis läbielamistega inimesed lahutavad. Kui selle käigus väga palju haiget saada, on peale uue identiteedi ka soov mitte olla enam seotud inimesega, kes on põhjustanud kannatusi.»

Artikkel ilmus Elu24jas 11. mail 2012. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles