Milline näeks välja linn, milles on nii Pariisi kui New Yorki?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pariis 20. sajandi alguses
Pariis 20. sajandi alguses Foto: SCANPIX

Arhitektuurileheküljel Hausmanhattan on kujutatud, milline näeks välja linn, milles on nii Pariisi (Ville lumière) kui New Yorki (Big Apple).

Pildiprojekt kannab nime Haussmanhattan, milles viidatakse Prantsuse 19. sajandi kuulsale arhitektile Georges-Eugène Haussmannile, kes keiser Napoleon III käsul tegi Pariisist laiade bulevardide, parkide ja uhkete hoonetega linna. Tänapäeva Pariisi südalinnas on Haussmanni kätetöö seni näha.

Manhattan  on saar Hudsoni jõe suudmes jõe vasakkaldal ning samanimelise linnaosana on ta New Yorgi südameks.

Arhitekt Luis Fernandesi sõnul huvitas teda, milline näeksid kaks metropoli välja ühe linnana. Selleks otsis ta välja vanad 19. – 20. sajandi arhiivifotod ja tegi neist arvutitöötluse abil ühislinna kujutavad pildid.

Tema töötlusfotodel on näiteks New Yorgi Empire State Building Pariisi Place de la Republique´il. Pariisi mainekas ooperimaja Opera Garnier aga on asetatud Manhattani keskele.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles