Pane kööki ja söögituppa peegel, sööd vähem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

USA Kesk-Florida ülikooli psühholoogide uuring näitas, et kui köögis ja söögitoas on peegel, siis süüakse vähem ja toit tundub vähemaitsev.

Uurijate sõnul jälgivad sööjad peegli olemasolu tõttu rohkem, mida nad söövad, edastab The Telegraph.

«Pilk peeglisse annab välimusest ülevaate ja oma söömisharjumused võetakse karmima kontrolli alla,» teatas psühholoog Ata Jami.

Psühholoogide sõnul aitavad veel väiksemad, inetumad ja paberist taldrikud söödava toidu kogust vähendada. Lisaks tuleks lusika asemel eelistada kahvlit, kuna kahvliga võetakse väiksemaid ampse.

Jami sõnul kritiseerivad sööjad peegli tõttu end samamoodi nagu nad tavaliselt kritiseerivad teisi.

Sageli valitakse ebatervislik toit, kuna see maitseb paremini, kuid kui on peegel, siis ka sellise toidu maitse võib alateadvuses ja teadvuses toimuvat tõttu muutuda.

Jami lisas, et peeglite tõttu hakkavad inimesed oma söömisele rohkem tähelepanu pöörama ning kontrollivad, kas nende käitumine vastab kehtivatele standarditele.

Jami ja ta kolleegid tegid 185 üliõpilasega katse, milles neil lasti valida šokolaadikoogi ja puuviljasalati vahel ning nende toitude maitset tuli kirjeldada peegliga ja peeglita ruumis.

Need, kes valisid šokolaadikoogi, pidasid selle maitset peegliga ruumis halvemaks kui peeglita ruumis. Kuid peegli olemasolu ei mõjutanud puuviljasalati maitset.

Psühholoogide aravates peaks kodudes kui ka avalikes söögikohtades olema peeglid, kuna need aitavad kaasa tervislikumale toitumisele.

Teadlased tegid veel teise katse, milles katsealustele anti söömisel kasutada kas lusikas või kahvel  ning paluti nende abil võtta sobiva suurusega suutäied. Ilmnes, et kahvli abil söödi vähem kui lusikaga.

Veel üks katse tehti toiduga, millele olid pandud sildid «tervislik»  ja «mittetervislik».

Esimeses katses oli plõksumais kuulutatud tervislikuks ja katsealused üliõpilased sõid seda kolm korda rohkem kui seda plõksumaisi, mis oli kuulutatud ebatervislikuks. Samas tekkis «tervisliku» maisi söömisel kiiremini näljatunne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles