Vähihaigust teeselnud õpilane hävitas õpetaja elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ühendkuningriigis Cornwallis ilmnes julm manipuleerimisjuhtum, milles vähihaigust teeselnud õpilane hävitas õpetaja elu.

Juhtum sai alguse 2009. aastal kui siis 16-aastane õpilane Elisa Bianco kohtus õpetaja Sally Retallackiga, edastab Daily Mail.

Biancol läks esimene õppeaasta edukalt, kuid teisel aastal toimus temas muutus ja ta eraldus teistest õpilastest. Õpetaja tahtis noort õppurit toetada ja kuulas ta mured ära.

Bianco valetas õpetajatele, et ta vanemad on alkohoolikud ja tal oli raske lapsepõlv. Samuti teeskles noor naine, et ta on sageli paanikahood. Lisaks tõi ta kooli arstitõendeid oma haiguste kohta ning selle tõttu hoiti teda «vati sees».

Ükskord saabus Bianco kooli sinise silmaga, öeldes Retallackile, et ema tungis talle kallale. Õpetaja andis siis talle oma aadressi, et kui tüdrukul peaks olema vajadus leida ööbimiskoht.

2012. aastal, vaid kümme päeva enne kooli lõppu ilmus Bianco õpetaja koduukse taha Portscathos ja palus paariks päevaks öömaja. Ta saatis oma vanemate nimel õpetajale e-kirju, milles vanemad palusid, et kas nende tütar saaks jääda õpetaja juurde natuke pikemaks ajaks.

Bianco elas õpetaja juures mitu kuud ning Retallack aitas Biancol valmistada ette ülikooli astumist. Tüdruk saigi teada, et teda on ühte ülikooli vastu võetud. Retallack andis talle 750 naela, et tüdruk saaks ülikooli juures endale korteri üürida ja selle sisustada.

Kolm nädalat hiljem helistas Bianco õpetajale, et ta vist on raskelt haige, kuna ta uriinis ja väljaheites on verd. Ta palus, et saaks õpetaja koju tagasi kolida.

Bianco väite kohaselt diagnoositi tal lõppfaasisi neeruvähk ja et tal on vaid kolm kuud elada jäänud.

Retallack ei saanud rahu ja tahtis haiget põetada. Nelja lapse ema loobus selle nimel õpetajatööst.

2013. aasta veebruaris teatas Bianco, et ta läheb neeruoperatsioonile. Noore naise teatel operatsioon õnnestus. Paranemise ajal hooldas teda Retallacki 83-aastane ema.

Kui Retallack sõnas märtsis, et Bianco peaks tööd otsima, teatas tüdruk, et tal on tekkinud teises neerus kasvaja. Retallack viis oma autoga Biancot haiglasse neeruravi saama, kuid tegelikult istus valetaja haigla kohvikus ja kirjutas varastatud haiglablankettidele oma haiguslugu.

Prokurör Philip Lee sõnul kasutas tüdruk õpetajat julmalt ära.

Bianco käitumine viis selleni, et Retallacki mees jättis naise maha ja lahkus.

«Proua Retallacki sõnul muutus tema ja ta mehe suhe halvaks pärast seda, kui Bianco üha enam nende ellu tungis. Mees ei pidanud sellele vastu ja jättis pere maha,» teatas kohtunik.

Pärast õpetaja mehe lahkumist tundis Bianco end aina rohkem kodus ja ta nõudmised kasvasid.

Pärast paari lahkuminekut tegi Bianco veel ühe sammu pannes internetti valeprofiili, milles teeskles olevat hiljuti leseks jäänud mees John. Õpetaja Retallack tutvus internetis selle võltsmehega ning nad astusid kirjavahetusse.

Kui nad pidid silmast silma kohtuma, siis hüppas «unelmatemees» alt ära.

Samal ajal teatas Bianco, et ta tahab surra kodus oma vanemate juures ning tegi nimekirja, millised on ta surmaeelsed soovid. Nimekirjas oli rida hinnalisi asju ja reise. Augustis 2013 korraldas õpetaja tüdrukule hüvastijätupeo, kus talle kingiti kullast medaljon, millega koos ta pidi maetama.

Pärast pidu ähvardas Bianco teha enesetapu ja Retallack arvas, et tüdruku närvid on viimsel piiril. Retallack arvas, et teda võib aidata päästa internetist leitud «ideaalmees» John, kes oli väidetavalt arst.

Bianco oli ise Johni kuju loonud ja tema nime all Retallackiga suhelnud. Johni juurde sõites käsikis Binaco järsku auto kinni pidada, kuna ta sai sõnumi, et John suri ootamatult.

Bianco saatis hiljem murest murtud Retallackile Johni väidetava surivoodikirja ja lilled.

Sally Retallacki eksmehele Ralph Retallackile hakkas Bianco tegevus kahtlane tunduma ning ta küsis temalt otse, mis mängu ta mängib. Mees jätkas tüdruku tausta uurimist, kuni kõik tuli päevavalgele.

Kui Ralph Retallack küsis Royal Cornwalli haiglas, kas seal on Elisa Bianco ravil käinud, siis sai ta eitava vastuse.

Juba üks kuu hiljem kuulas politsei Bianco üle ja noor naine tunnistas valed üles.

Õpetaja Retallack sõnas kohtus, et Bianco hävitas ta elu.

«Mul oli armastav pere ja nad tundsid Elisa suhtes empaatiat, võttes ta omaks. Mul ei ole Elisa tõttu enam tööd ega abikaasat ja ma tundun enda silmis mõttetuna. Elisa manipuleeris mu eluga, ehitades minu ja mu lähedaste vahele müüri,» lausus naine kohtus.

Õpetaja jätkas, et ta aitas tüdrukut, kuna tõesti pidas tema surmahaigust tõeliseks.

Retallacki sõnul on Bianco kõige julmemaks sammuks ideaalmehe Johni kuju loomine internetis ja temaga suhtlemine.

«Mulle jäi mulje, et tegemist on tõsiselt võetava mehega. See aga osutus südametunnistuseta noore tüdruku mänguks,» jätkas õpetaja.

Kohtunik Christopher Harvey nimetas Bianco juhtumit väga kummaliseks, kuid samas ebameeldivaks.

«Sa olid nagu valesse pessa kukkunud kägu, kes ülejäänud pojad ära ajas ja tähelepanu endale nõudis. Sa manipuleerisid õpetaja sügavate tunnetega ning mitte ükski karistus ei ole sulle tegelikult piisav,» lausus kohtunik.

Kohus mõistis Elisa Bianco kaheks aastaks ja kaheksaks kuuks trellide taha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles