Vahemerest päästetud põgenik on nüüdseks õnnelikult Ühendkuningriigis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: SCANPIX

Lõuna-Sudaanist pärit Hamad Said saabus Euroopass ilma dokumentide ja jalatsiteta, vaid kümne naela väärtuses sularaha taskus.

22-aastane mees päästeti juunis Itaalia rannavalve päästjatele abiks olnud Briti laeva poolt Vahemerest ning tal õnnestus jõuda Prantsusmaale, kus ta peitis end Briti saartele sõitvasse veoautosse, edastab Daily Mail.

Nüüdseks on Saidil viie aasta pikkune elamisluba, sotsiaaltoetused ja isegi jõusaali liikmekaart.

Mehe sõnul lahkus ta oma kodust Darfuris 18. mail ning juba 17. juulil jõudis ta Ühendkuningriiki.

Said loodab, et Briti võimude abiga saab ka ta oma 20-aastase naise Sandy enda juurde tuua.

Lõunasudaanlase teatel elab ta Peterboroughis hostelis, kus ta majutamise eest maksab 18 naela nädalas ning jõusaalimaksu 15 naela kuus.

Talle määratud sotsiaaltoetusest hoiab ta ühes kuus kokku umbes 200 naela, mille saadab vennale Lõuna-Sudaani.

Samuti saab ta tasuta inglise keele tunde.

«Olen valmis tegema ükskõik, millist tööd, peaasi et saan ise end äraelatada,» selgitas sisserännanu.

Said on üks neist 1100 põgenikust, kes päästeti Briti mereväe aluse HMS Bulwark poolt Vahemerest ja toimetati Sitsiilia saare Catania sadamasse.

Lõuna-Sudaanist pärit mees läks esmalt Liibüasse, kuid ka seal on olukord üsna pinev. Ta lahkus puust paadiga, mille pardal oli lisaks temale veel 376 inimest, Itaalia suunas. Kui paat lekkima hakkas, päästis Briti alus nad ja toimetas Itaaliasse. Ta liikus läbi Itaalia nii jalgsi kui sõiduvahenditega, teda toetasid toidu ja rahaga head inimesed ja katoliku kiriku esindajad.

Mees jõudis  talle Itaalias väljastatud ajutiste dokumentidega Prantsusmaale. Pariisist Calais`e sõitis ta rongiga ning ta oli Calais`üks väheseid, kellel õnnestus end Briti saartele suunduvasse veoautosse peita.

Juuli lõpus esitas ta Ühendkuningriigis Birminghamis asüülitaotluse, mis rahuldati ning ta sai viie aasta pikkuse elamisloa ja isikut tõestava dokumendi.

Said arvutas kokku, et ta reis Ühendkuningriiki läks maksma 55 naela (76 eurot).

Lõunasudaanlane peab end väga õnnelikuks, et ta Vahemerel ei uppunud ja ta teekond Briti saartele kulges üsna libedalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles