Vene Süüria-rünnakute üks ohvreid on nelja-aastane tüdruk

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raghad Khanfoura
Raghad Khanfoura Foto: SCANPIX

Rahvusvahelises meedias ja sotsiaalmeedias on esile tõstetud väikese Süüria tüdruku saatust, kes hukkus Venemaa tehtud õhurünnakutes.

Nelja-aastane Ragrat Khanfoura oli 1. oktoobril külas Idlibi lähedal  al-Habeetis elavatel sugulastel, kui linnale tehti pommirünnak, edastab The Guardian.

Vaid paar tundi varem tegid sugulased tüdrukust foto, millel ta kannab tädi poolt kingitud uut kleiti.

Laps leiti pärast rünnakut majarusudest elusana, kuid ta suri teel haiglasse. Rünnakus hukkusid ka ta vanaisa ja onupojad.

Pere teatel leidsid nad Raghati onupoja Ahmedi sülest ning nende sõnul võis Ahmed tahta tüdruku majast välja kanda, kuid ei jõudnud.

Rahghat ja ta pere olid põgenenud Süüria kodusõja eest Türki, kuid vanemad otsustasid minna külastama Süüriasse jäänud sugulasi, kes ei elanud lahingute ega äärmusrühmituse Islamiriik poolt vallutatud aladel.

«Läksime koos perega vaid nädalaks Süüriasse ja meil oli plaanis Türki tagasi minna. Miks Venemaa pommitab Süüria tsiviilelanikke?» küsis Raghati ema Suheer Khanfoura.

Paigale jäänud süürlaste sõnul on Venemaa pommirünnakud nende eluolu halvendanud ja nad on kaotanud pereliikmeid.

Venemaa teatel ei pommita nad tsiviilelanike alasid, vaid sihtmärgiks on äärmusrühmituse Islamiriik positsioonid, mis on al-Habeetist kaugel.

Venemaa andmetel on Idlibi ja Habeeti piirkonnas džihadiste, kes ei kuulu Islamiriigi ridadesse, kuid samas on ohtlikud ning nende tõttu on õhurünnakud õigustatud.

Süürias tehtavaid õhurünnakuid dokumenteeriva organisatsiooni Airwars teatel on Venemaa õhurünnakud tekitanud suure hulga tsiviilohvreid.

«Süüriast saadud raportite kohaselt teevad venelased rünnakuid mitte ainult Islamiriigi aladele, vaid ka mujale, mille tõttu tsiviilohvrite arv on suur,» teatas Airwarsi esindaja Chris Woods.

Airwarsi arvates on suurte ohvrite arvu üheks põhjuseks ka Venemaa kasutatavad pommid, mis ei ole nii täpsed kui USA ja tema liitlaste omad.

Süüria mässuliste arvates pommitavad venelased meelega tsiviilelanike alasid ning samal arvamusel on ka Süüria sõda jälgivad organisatsioonid.

Süürias on tsiviilelanike jaoks kõige hullem olukord Islamiriigi poolt vallutatud aladel, kus kohalikud elanikud on kahe tule vahel – ühel pool on Islamiriik ning teisel pool USA oma liitlastega ja Venemaa, mis teevad õhurünnakuid.

Blogis Raqqa is Being Slaughtered Silently teatati, et džihadistid kasutavad tsiviilelanikke inimkilbina.

Möödunud pühapäeval tehti õhurünnak Süüria mässuliste käes olevasse Idlibi. Päästetöötajate sõnul sai vigastada üle 100 inimese ning hukkunute arv ei ole veel teada.

Nii Süüria sõja vaatlusorganisatsioon Syrian Observatory for Human Rights kui mässulised süüdistasid rünnakus Venemaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles