PÖFF on täis kasvanud

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM02: PÖFF:TALLINN, EESTI, 28NOV08.
PÖFFI AVAMINE. Pildil on Tiina Lokk.
mp/Foto MARINA PUSHKAR POSTIMEES
TLNPM02: PÖFF:TALLINN, EESTI, 28NOV08. PÖFFI AVAMINE. Pildil on Tiina Lokk. mp/Foto MARINA PUSHKAR POSTIMEES Foto: MARINA PUSHKAR/PM/EMF

Taas algab Pimedate Ööde Filmifestival, järjekorras neljateistkümnes.


Kui inimlapse jaoks on see paras mürsikuiga, siis PÖFF tunneb end väärika ja staažika tegijana. «Minult on sageli küsitud, kas tänavu on festival suurem kui mullu. Vastus on ei. Oleme saavatanud optimaalse suuruse, aga muudatusi saab teha filmivalikus,» ütles festivali juht Tiina Lokk. Eriliseks teeb festivali tänavu muidugi see, et sel aastal toimub PÖFFI raames Euroopa filmiauhindade galaõhtu, mis tõstab Tallinna 4. detsembril Euroopa kultuurihuviliste tähelepanu keskpunkti. Auhinnakandidaatidega saab tutvuda siin.

Tänavusel PÖFFil linastub 220 täispikka filmi 72 riigist. Fookus on asetatud Soome filmile ja seda kahes aspektis. Loomulikult tunnustatakse Soome kaasaegset kino, aga ka märksa vähem tuntud Soome 1960 aastate «uue laine» filme. Väiksemas fookuses valgustab PÖFF Tšehhoslovakkia 1960ndate filmikunsti, mis omal ajal maailmas laineid lõi, kuid poliitilistel põhjustel Nõukogude Liitu ei jõudnud.

Huvitavat vaatamist lahe tagant pakub ka tudengi ning lühifilmide festival Sleepwalkers. «Soome lühifilm on leidnud ülitugeva identiteedi ja need filmid vaatlevad soome elu ja kultuuri omapärase mõru huumoriga,» ütles selle alafestivali juht Helen Viogradov. Koostöös Simple Sessioniga näidatakse rula- ja trikirattafilme, mis peaksid tõmbama nooremat publiku.

Animafilmide festival Animated dreams paneb rõhu noortele Eesti animafilmiloojatele. Vanad tunnustatud Eesti animameistrid on tänavu maha saanud vaid kahe filmiga: Mati Küti nukufilm «Taevalaul», millega Animated dreams avatakse ning Priit Pärna «Tuukrid vihmas», mis nüüd juba vaata et iga nädal kuskil maailmas mõne auhinna saab. Aja pulsil hoiab kätt moodsam animatsioon sarjas «Digimaailmad» ning pikantsemaid filme näidatakse «Iha ja seksuaalsuse» nime kandvatel ööseanssidel.

Tänavu toimub kümnendat korda laste- ja noortefilmide festival Justfilm, mis teeb sedapuhku maailmaajalugu. Täna õhtul jõuab Eestis ekraanile fantaasiaeepose «Harry Potter» seitsmenda osa esimene film «Harry Potter ja surmavägised». Muu maailm näeb seda alles homme.

Mobiilifilmide festivalist MOFF võib igaüks osa võtta kodust väljumata, sest see toimub veebis. Tänavu esitati 57 tööd, mida saab vaadata siin. Žürii teeb oma valiku 24. novembril.

Esmakordselt PÖFFi ajaloos näidatakse filme lennukis. 4. detsembril toimub Tallinna lennujaamas eriprogramm, kus Estonian Airi lennukis näidatakse kolme filmi. «See on koostöös meie partneri Estonian Airiga,» seletas Tiina Lokk. «Mõtleme inimestele, kes võib-olla nii väga sageli lennukiga ei lenda.» Sel õhtul püsib lennuk siiski kindlalt maa peal, kuid Lokk ei välistanud, et võib-olla juba järgmisel aastal rebib PÖFF end Maarjamaa pinnast lahti ja sööstab hõbedastele tiibadel taeva poole.

Tänavu avalikustas toimkond festivaliprogrammi varem, kui eelnenud aastatel. See on meelt mööda külalistele, kes nüüd saavad oma ajakava pikemalt ette planeerida. Programmiga saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles