Suurbritannia võib saada kuuenda kuninganna Catherine`i

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine of Braganza
Catherine of Braganza Foto: Wikipedia.org

Briti prints Williami kihlatu ja tulevane abikaasa kannab nime Catherine Elizabeth «Kate» Middleton.

Kui prints William saab kunagi kuningaks, siis saavad inglased läbi ajaloo kuuenda kuninganna Catherine`i, kirjutab Daily Mail.

Catherine de Valois (kuninganna 1420 – 1422) oli Prantsuse kuninga Charles VI tütar. 1420. aasta juunis abiellus prantslanna Inglise kuninga Henry V. 1421. aasta veebruaris krooniti ta Inglise kuningannaks. Henry V suri paar aastat hiljem ning uueks kuningaks sai paari üheksakuune poeg Henry VI. Väidetavalt abiellus siis leseks jäänud kuninganna salaja Owen Tudoriga, kellega ta sai kuus last. Sellest salasuhtest sai alguse kuulus Tudorite dünastia.

Catherine of Aragon (hispaania keeles Catalina de Aragón) oli inglise kuninga Henry VIII esimene naine ning kuninganna 1509 – 1533.  Nende abielu kestis 24 aastat, kuid mitmed surnult sünnid ja väikelastena surnud järeltulijad panid kuninga arvama, et sel abielul on needus. Henry VIII palus paavsti see abielu tühistada, kuid paavst keeldus. Selle tulemusena katkestas Inglise kuningas katoliku kirikuga suhted ning rajas anglikaani kiriku. Kuigi Henry VIII abiellus hiljem Anne Boleyniga, pidas Catherine end kuningannaks kuni oma surmani.

Catherine Howard (kuninganna 1540 – 1542) oli kuningas Henry VIII viies naine. Kuningas kahtlustas naist abielurikkumises ja 1542. aastal saatis ta tapalavale. Kuningas naise hukkamise juures ei viibinud.

Catherine Parr (kuninganna 1543 – 1547) oli kuningas Henry VIII kuues ja viimane abikaasa. Pärast Henry VIII surma 1574. aastal abiellus naine neljandat korda ja seekord oma vana kallima Thomas Seymouriga. Catherine Parr sünnitas oma ainsa lapse 1548. aastal, kuid suri pärast seda.

Catherine of Braganza (kuninganna 1662 – 1685) oli Portugali printsess, kes abiellus Inglise kuninga Charles II 1662. aastal, saades kuningannaks.  Katoliku usku portugallanna ei osanud kuigi hästi inglise keelt ning oli protestantlikul Inglismaal üsna ebapopulaarne.

Kuninganna ei sünnitanud Inglise kuningale järglast. Charles II oli mitmeid armukesi ning suur hulk vallaslapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles