Teaduslikult tõestatud: mehed muutuvad armudes «lammasteks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Soome terviseinstituudi uuring näitas, et armumine vähendab mehe organismis hormoon testosterooni ning see mõjutab mehe käitumist.

Uuringu teinud Timo Partonen selgitas, et kui armutakse, siis mehe ja naise hormoonitasemed ühtlustuvad, edastab iltalehti.fi.

Teadlane jätkas, et armumise psühholoogiat on uuritud palju, kuid füsioloogilist poolt vähe ning armumine tekib alati ootamatult ja kedagi ei saa panna armuma.

«Armumine saab alguse juba pärast paari sõna vahetamist ning huvi tekib tavaliselt välimuse pinnalt. Eelkõige vaadatakse potentsiaalse partneri nägu ja kehajooni,» selgitas uurija.

Armumine muudab märgatavalt kehakeemiat ning armunud meestel ja naistel kerkib kortisooli tase 40 protsendi võrra. Kortisooli suure hulga tõttu tekib omalaadne stressiseisund, mis võib kaasa tuua ka unetuse.

Partoneni teatel armudes meeste organismis testosteroon väheneb, naistel aga suureneb. Armunud meestel langeb lisaks hormoon follitropiini tase.

«Kui mehe kehas testosteroonitase alaneb, siis muutub ta käitumine pehmemaks. Seega muutuvad armunud mehed «lammasteks», kes on valmis teiste tahtele rohkem alluma,» selgita teadlane.

Naiste ja meeste hormoonitaseme sarnasemaks muutumine toob kaasa selle, et armunud suudavad paremini üksteisele keskenduda.

Muutused leiavad aset ka armunute ajus. Dopamiin tekitab selle, et silmi on vaid armastatu jaoks. Kallimas nähakse häid omadusi, kuid negatiivsed jooned jäävad varju või täiesti tähelepanuta.

Partoneni sõnul ei pea armunud end teaduslikul viisil analüüsima, vaid nautima tekkinud erakordset tunnet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles