Ekstremistidest naised koguvad internetis Islamiriigile ja džihadistidele raha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Internetis kogub populaarsust lehekülg, kus ekstremistlike vaadetega naised koguvad äärmusrühmituse Islamiriik võitlejatele raha ning tähistavad tortidega terroristide korraldatud tapatalguid nagu näiteks 11. septembri 2001 terrorirünnakut USAs.

Inglise keeles on nad saanud hüüdnimeks Mumsnet for Jihadis, edastab news.com.au.

Naiste teatel on nende eesmärgiks koguda annetuste teel raha vangistatud džihadistidele ja nende peredele.

Ühel haiglaslikul postitusel on näha kooki, mis on tehtud tähistamaks 11. septembri terrorirünnakuid New Yorgis ja Washingtonis, milles hukkus natuke alla 3000 inimese.

Meediaväljaannete uuring näitas, et grupeering kasutab enda kohta nimetust Free Our Sisters ning on aktiivne mitmes sotsiaalmeedia kanalis, kaasa arvatud Twitteris, Tumblris ja Facebookis.

Nende hüüdlauseks on «Jannah is the motive», mis viitab islamiusus surmajärgsele paradiisile.

Äärmusvaadetega naiste grupeeringusse kuulub naisi nii Saksamaalt, Ühendkuningriigist, Kanadast, Šveitsist kui Indoneesiast.

Naised ülistavad oma kirjutistest püha sõda ning postitavad oma lastest pilte, millel need on koos relvadega, kuid kaetud näoga. Lastele viidatakse kui väikestele moslemisõdalastele.

Üks pikemaid postitusi on kiri, mille äärmusmoslemist vaimuliku Abu Hamza al-Masri tütar kirjutas oma isale, kes kannab eluaegset vanglakaristust.

Mitmes teises postituses palutakse heategevusele viidates raha neile džihadistidele, kes on Ühendkuningriigis, Saksamaal ja teistes lääneriikides terrorismis ja Islamiriigi pooldamises süüdi mõistetud ning trellide taha saadetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles