Galerii: Eili Soone näituse «Valgusobjektid» pidulik esitlus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates 10. detsembrist saab Tallinn Art Space Galeriis näha Eili Soone klaasikunsti näitust «Valgusobjektid».

Eili Soone valgusobjektide puhul on tegemist klaasist skulpturaalsete valgustitega. Need klaasi ja valguse sümbioosina loodud kujunduselemendid loovad kaasaegses interjööris lummava, emotsionaalse keskpunkti.

Kõik valgusobjektid on kunstniku poolt käsitsi valmistatud kordumatud autoritööd.

Foto: Viktor Burkivski

Enamike valgustite puhul on kunstnik lähtunud klaasimullist, millele on ta liitnud erinevaid plastilisi klaasdetaile nagu näiteks väljendusrikkaid inimnägusid, pehmeid loodusvorme või teravaid, torkivad ogasid. Läbipaistva värvusetu klaasi suurepärane valgusjuhtivus võimaldab luua klaasdetailide väljavalgustamisel üllatavaid efekte. Enamikel juhtudel on kasutatud ergonoomilisi, säästvaid LED lahendusi.

Iga valgusti - valgusobjekti puhul on tajutav autori isikupärane tunnetus, oma emotsiooni edasiandmine vormirikkuse ja valgusefektide kaudu.

Klaasikunsti tehnikatest kasutab Eili Soon peamiselt klaasipuhumist ja liivavalu, samuti erinevaid külmtöötlustehnikaid nagu graveerimine, lihvimine, poleerimine, liivsöövitus ning liimimine.

Foto: Viktor Burkivski

Eili Soonest lähemalt 

2005. aastal lõpetas Eili Soon Eesti Kunstiakadeemia klaasikunsti eriala ning 2006. aastal kunsti- ja kunstiajalooõpetaja 

magistriõppe. Aastatel 2008 – 2012 õppis ta EKA kunsti ja disaini eriala doktorantuuris. 2006 – 2008 töötas teadur-pedagoogina Järvakandi Klaasimuuseumis. Klaasipuhumisega alustas 2008. aastal Järvakandi Klaasistuudios. Viimased viis aastat on ta juhtinud Olustvere mõisa klaasikoda. Lisaks igapäevasele klaasipuhumise tööle on ta välja arendanud riikliku 

klaasialase kutseõppe Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis. Ta on kureerinud mitmeid koolitusi ja klaasinäitusi. 

Aastaid on ta uurinud eesti klaasitööstuse ja klaasikunsti ajalugu, mis on otseselt seotud tema doktoriväitekirja teemaga.

Eili Soone klaasikunst on olnud esindatud mitmetel grupi- ning isikunäitustel nii Eestis kui välismaal.

Eili Soone valgusobjektid on kaunistamas Tallinn Art Space galeiid terve pühadeaja.

Näitus jääb avatuks 2015. aasta veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles