Briti luurejuhtide jõulukaart pakub James Bondi stiilis peamurdmist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Valitsusside Peakorter Cheltenhamis
Briti Valitsusside Peakorter Cheltenhamis Foto: SCANPIX

Briti luurejuhtide selle aasta jõulukaardil ei ole jõuluvana ega päkapikke, vaid James Bondi stiilis krüptograafiaülesanne.

Briti Valitsusside Peakorteri (GCHQ) direktor Robert Hannigan loodab, et kaart paneb selle saajatel hallid ajurakud tööle, edastab Daily Mail.

Kaardil on näha ruudustikku, milles mõned ruudud on tumedad ja ruudustiku iga rea juures on numbriread. Tegemist ei ole sudokuga, vaid millegi keerulisemaga, mis nõuab krüptograafi nutikust.

GCHQ ootab kaardil oleva ülesande lahendusi e-kirja teel kuni 31. jaanuarini 2016 ja samal päeval kuulutatakse välja võitja.

Krüptograafiamängus osalejatel palutakse samas teha annetus lastekaitseorganisatsioonile National Society for the Prevention of Cruelty to Children.

«Selle aasta jõulukaardil on näha direktor Robert Hannigani soovil pandud krüptograafilist mõistatust, mis annab jõuluperioodil hallidele ajurakkudele tööd,» teatas GCHQ pressiesindaja.

Wikipedia: Valitsusside Peakorter (Government Communications Headquarters (GCHQ) on Ühendkuningriigi signaalluure asutus, mis loodi 1946. aastal.

GCHQ allub koos välisluureametiga Suurbritannia välisministeeriumile. Selle allüksused, mis asuvad väljapool Suurbritanniat, alluvad kaitseministeeriumile.

Valitsusside Peakorter asub Kesk-Inglismaal Gloucestershire`i krahvkonnas Cheltenhamis.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles