Soomes asüülitaotluse esitanud iraaklane: suren siin hingeliselt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud
Põgenikud Foto: SCANPIX

Soomes Espoos Otaniemi põgenike vastuvõtukeskuses elava Iraagi päritolu migrandi Tareq Thajeeli Ajaj sõnul on ta valmis kasvõi homme sünnimaale tagasi minema, kui tal selleks raha ja võimalus oleks.

Iraaklase teatel haigestus Lõuna-Iraagis elav isa ning Soomes on ta pettunud, edastab Helsingin Sanomat.

Ajaj lisas, et Vahemere ääres lubasid inimsmugeldajad talle «kulda ja karda», kuid neli kuud Soome vastuvõtukeskuses elanud mees on tüdinenud võõrast keskkonnast, tegevusetusest ja soome toidust.

«Ma ei tea, mis minust Iraagis saaks, kuid Soomes edasi olles suren siin hingeliselt,» teatas sisserännanu.

Soome valitsus avaldas eile uue migratsiooniprogrammi, mille kohaselt karmistatakse sisserännureegleid ning tahetakse kahandada sisserändajatele minevaid kulutusi. Asüülitaotlusele positiivse vastuse saanud aga tahetakse kiiremini Soome ühiskonda sulatada.

International Organization for Migration (IOM) Soome esinduse teatel on aina enam neid iraaklasi, kes on tühistanud asüülisoovi ja tahavad Soomest lahkuda.

«Sel sügisel on palju neid, kes tahavad vabatahtlikult Iraaki tagasi minna,» teatas IOMi esindaja Julia Evans.

IOM korraldab ja toetab rahaliselt vabatahtlikult lahkuvate migrantide tagasirännet sünniriiki. See on Soome jaoks hea variant, kuna väljasaatmine Soome politsei valve all läheks riigile üsna kulukaks.

Oktoobris lahkus Soomest vabatahtlikult 60 ja novembris 72 iraaklast, kuid võrreldes Soome saabunud põgenikega, keda on üle 20 000, on see siiski väga väike arv.

Iraagi pealinnast Bagdadist pärit Thabeet Al-Aswad soovib samuti Soomest lahkuda, kuna ta pere, kes elab Iraagis, on tema lahkumise tõttu sattunud raskesse olukorda. Vastuvõtukeskuses olemine on ta ära tüüdanud ning tal on magamisega raskusi, kuna ümber on pidevalt palju inimesi ning puudub privaatsus.

«Ma ei saanud siin seda, mida ootasin. Tahaksin elada normaalset elu, teenida endale ülalpidamist, lõbutseda ja teha palju muud, mis sellise elu juurde kuulub,» teatas Al-Aswad.

Al-Aswad on olnud Soomes kolm kuud, kuid nüüdseks annaks ta palju, kui saaks kohe Bagdadi tagasi lennata.

Soome migratsiooniametnike sõnul on iraaklaste kodumaale tagasi minemise põhjused erinevad.

Paljud on saanud teate, et pereliikmetega on asjad halvasti ja neid on kodus selle tõttu vaja.

«Teiseks põhjuseks on see, et asüülitaotluste läbivaatamine ei ole olnud nii kiire, kui sisserändajad lootsid. Samuti on neid, kes soovisid Soome tuua pere, kuid nad said aru, et see võtab veel rohkem aega,» selgitas Evans.

Kui Soomest lahkujal on pass olemas, siis saadab IOMi esindaja selle isiku lihtsalt lennujaama ja ta saab omal käel lahkuda.

Soome migratsiooniamet maksab riigist vabatahtlikult lahkuvatele põgenikele ka väikest reisiraha, mis iraaklaste puhul on umbes 100 eurot või üle selle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles