Video: Jaapani uurimissond Koit jõudis teisel katsel Veenuse orbiidile

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JAXA Veenuse uurimise sond Akatsuki
JAXA Veenuse uurimise sond Akatsuki Foto: SCANPIX

Jaapani uurimissond Akatsuki (Koit) jõudis teisel katsel Veenuse orbiidile, esimene katse 2010. aastal kukkus läbi.

Jaapani kosmoseagentuur (Jaxa) kinnitas Akatsuki missiooni jätkumist ja edukalt orbiidile jõudmist, edastab Daily Mail.

Akatsuki uurib Veenust ja selle planeedi atmosfääri viie kaamera ja raadioinstrumentide abil.

Jaxa saatis Akatsuki välja Tanegashima kosmosekeskusest 2010. aasta mais ning selle viis üles H-IIA 202 rakett koos IKAROSe päikesepurjega.

2010. aasta 7. detsembril startis Akatsuki Veenus orbiidi poole, kuid tehnilise rikke tõttu sinna ei jõudnud ja liikus hoopis Päikese orbiidile.

Jaxa teadlased langetasid otsuse panna uurimisalus «talveunne» ning proovida hiljem uuesti ta Veenuse orbiidile saata.

Kuna Akatsuki tehnilise rikke parandamine ei olnud võimalik, siis anti alusele käsk visata 2011. aastal kosmosse 65 kilogrammi kütust. Akatsuki muutus kergemaks ja lihtsamalt kaugjuhitavaks.

Uus manööver Veenuse orbiidi suunas tehti eile, kasutades selleks kaheksat väikest põtkurit, mida tavaliselt kasutatakse trajektoori muutmiseks.

Veenus on meie süsteemi planeetides Päikese poolt vaadatuna teine ning liigub orbiidil, mis asub Päikesest 108 miljoni kilomeetri kaugusel.

Veenus on kuum ja vulkaaniliselt aktiivne planeet, kuid olles samas kiviplaneet on ta mõnevõrra Maaga sarnane. Veenuse atmosfäär on mürgine, koosnedes süsinikdioksiidist ja lämmastikust, tekitades tugevat kasvuhooneefekti.

Veenuse pinnatemperatuur on keskmiselt 462 kraadi, mille juures näiteks plii hakkab sulama. Plii sulamistemperatuur on 327 kraadi ja keemistemperatuur 1751 kraadi juures.

Hoolimata raskest varjavast atmosfäärist on teadlased teinud kindlaks, et Veenuse pinnal on nii mäestikke kui aktiivseid vulkaane.

Üks Veenuse aasta kestab 225 Maa päeva. Veenuse pöörlemine on vastupidine ülejäänud meie süsteemi planeetide pöörlemise suunale.

Jaapani uurimissond Akatsuki suutis nüüd Veenuse gravitatsioonivälja jõuda pärast 20-minutilist lendu ja sinna jääda. Seega saab alus hakata tegelema Veenuse uurimisega.

Akatsukil on kolm infrapuna kaamerat ja veel kolm erineva funktsiooniga kaamerat, mille abil saab tungida läbi Veenuse tihke atmosfääri.

Veenuse atmosfäär liigub 100 meetrit sekundis ehk kiiremini kui planeet ise. See omakorda tingis uurimissondi jäämise Veenusest võrdlemisi kaugele ning info kogumiseks kulub seega rohkem aega.

Jaxa teatel saab järgnevatel päevadel teada, kus Akatsuki täpselt asub ja siis saab hakata teda jälgima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles