Soome hakkab maksma 800 eurot kuus riiklikku põhisissetulekut?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Maailma mitmed väljaanded, kaasa arvatud mainekad Time ja Forbes kirjutasid Soome väidetavast plaanist kehtestada 800 euro suurune riiklik sissetulek nii kodanikele kui elamisloa omajatele.

Oli ka väljaandeid, mis suhtusid sellesse irooniliselt. Näiteks Briti The Debrief kirjutas «kolime kõik Soome».

«Kas on põhjust kolida Skandinaavias asuvasse Soome? On küll, sest Soome võimud lubavad igakuist 800 euro suurust põhisissetulekut ja seda maksuvabana,» teatas The Debrief.

Tegemist ei ole ainsa väljaandega, mis sellel teemal alates möödunud nädalalõpust on kirjutanud.

Lisaks väikeväljaannetele pakkus «Soome 800 eurot» huvi ka CNNile, The Independentile ja Bloombergile.

«Soome valitsus teeb plaane, kuidas riigis 800 euro suurune põhisissetulek kehtestada. Seaduseelnõu peaks valmima 2016. aasta novembriks ning kui kõik läheb plaani kohaselt, siis üsna varsti on Soome kodanikud ja veel mõnigi teine igakuiselt 800 euro võrra rikkam, samas aga kaovad mitmed senised sotsiaaltoetused,» kirjutas Forbes.

 Forbesi loo pealkiri oli «Viimaks üks mõistlik samm: Soome kehtestab põhisissetuleku».

Soome Rahvapensioniameti (Kela) esindaja Olli Kangase sõnul levis maailma meedias vastukäiv ja väär info.

Ta sai 800 euro põhisissetuleku kohta telefonikõnesid Saksamaalt, Slovakkiast, Belgiast, USAst, Kanadast ja Ühendkuningriigist.

«Maailma meedias levinud lood põhinesid kontekstist välja kistud infolõigul. Soome ei ole lubanud ega ka kehtestamas 800 euro suurust põhisissetulekut,» teatas Kangas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles