Pildid ja video: New Horizons sondi kõige teravamad fotod Pluuto pinnast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuuri NASA New Horizons uurimissond möödus kääbusplaneedist Pluuto selle aasta juulis ning tegi temast fotosid.

Nüüd jõudsid vaid 12 500 kilomeetri kauguselt Pluutost tehtud ekstrateravad fotod NASA teadlasteni, edastab BBC.

New Horizonsi fotodel on näha kääbusplaneedi mägesid, kraatreid ja jäävälju.

«Need üsna lähedalt tehtud fotod näitavad, kui eriilmeline on Pluuto pind. Oleme tänulikud, et meil on uurimsialused, mis suudavad kosmilisi nüansse väga detailselt jäädvustada,» sõnas NASA juhtivteadlane John Grunsfeld.

Ta lisas, et selle aasta juulis toimunud New Horizonsi möödalend Pluutost oli ajalooline ning sond jätkab seni kogutud andmete ja piltide Maale saatmist.

Kuna New Horizons on Maast miljardite kilomeetrite kaugusel, siis tema saadetav jõuab Maale aeglaselt.

Teadlaste sõnul toimub Pluuto kohta käiva info jõudmine New Horizonsilt Maale kogu 2016. aasta jooksul.

New Horizons meeskond pani info tähtsuse järjekorda ja nüüd viis kuud pärast möödalendu on hakanud saabuma pinnamoest tehtud detailsed fotod.

Reedel jõudsid uurijateni näiteks Pluuto Sputnik Planumi kui ka lähedal asuva al-Idrisi mägede pildid.

«Lisaks pinnamoele näitavad pildid ka milline võib olla Pluuto geoloogia. Kui toimusid esmased möödalennud Veenusest ja Marsist, siis ei olnud kohe selliseid pilte saada nagu nüüd. Nüüd aga saime väga detailsed fotod Pluutost juba viis kuud pärast uurimisaluse möödalendu. Teadus on teinud väga suure hüppe edasi,» nentis New Horizons missiooni juhtivteadlane Alan Stern.

New Horizons jätkab teekonda süvakosmoses ning on Pluutost nüüdseks umbes 167 miljoni kilomeetri ja Maast 5,2 miljardi kilomeetri kaugusel.

Kolme aasta pärast peaks New Horizons jõudma objekti juurde 2014 MU69, mida asub siis uurima.

Wikipedia: New Horizons on NASA kosmosesond, mis startis 19. jaanuaril 2006 uurima Pluutot, selle kaaslasi ja Kuiperi vööd. New Horizons on esimene kosmoseaparaat, mis on Pluutost lähedalt möödunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles