«Moslemite» advendikalender tekitas Facebookis vihalaviini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lindt tooted
Lindt tooted Foto: SCANPIX

Saksamaal tekkis Šveitsi maiustustefirma Lindt «moslemite» advendikalendri tõttu skandaal ja firma langes Facebookis sõimurahe alla.

Arvatakse, et selle põhjustas advendikalendri idamaine kujundus, millel on näha ka mošeed meenutavat hoonet, edastab The Local.

Lindti esindaja teatel on nad sellist advendikalendrit müünud aastaid, kuid seni ei ole sellest probleemi tekkinud.

Lindti 1001 Christmas Dreams advendikalender maksab Lindti saksakeelselt leheküljel 16.90 eurot ning selles on 281 grammi kõrge kvaliteediga šokolaadi.

Kõik need advendikalendrid on nüüdseks läbi müüdud, kuid on kodanikke, kes ei ole sellise kalendriga rahul.

Lindt edastas, et Piibli kohaselt sündis Jeesus rohkem kui 2000 aastat tagasi Betlemmas ning nende advendikalendri idamaises kujunduses lähtuti sellest. Lisati, et osa Facebooki kasutajaid pidasid kalendril olevat hoonet mošeeks, kuid see ei ole seda.

«Reklaamida islami, arhailist sotsiaalset süsteemi, kus naisi loobitakse kividega surnuks. See on äärmiselt maitsetu,» kommenteeriti Lindti Saksamaa Facebooki leheküljel.

Teine lisas, et moslemitele viitamise tõttu ei osta ta Lindti šokolaadi enam kunagi.

Lindt palus klientidelt avalikult Facebookis vabandust.

«Meie eesmärgiks ei olnud kedagi solvata. Me austame kõiki hoolimata kellegi soost, religioonist, poliitilistest vaadetest ja uskumustest. Meie advendikalendri kujundus viitab lihtsalt Jeesusele ja tollasele arhitektuurile,» teatas firma.

Oli ka neid kommenteerijaid, kes astusid Lindti kaitseks välja ja kirjutasid, et advendikalendri kujunduses ei ole mitte mingit seost islami ega moslemitega.

«Te ei ole just kõige säravamad küünlad jõulupuul, ega?» oli see kommenteerija irooniline.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles