Mis on nunnuagressioon?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas oled kunagi armsaid loomapilte vaadates tundnud esmalt rõõmu ja soojust, kuid siis on tekkinud viha nagu tahaks armsaid loomakesi kägistada?

Psühholoogide sõnul on selline reaktsioon täiesti normaalne, sest liiga armsad asjad tekitavad segadustunde, edastab Daily Mail.

Seda fenomeni nimetatakse nunnuagressiooniks ning vaim otsib liiga intensiivseks muutunud emotsioonide puhul tasakaalu.

Yale´i ülikooli uuring näitas, et armsatele ja nunnudele asjadele reageeritakse negatiivselt, kui nunnusust ja armsust on liiga palju.

«Nunnuagressioon» tekib kui tuntakse, et positiivset emotsiooni on liiga palju. Käivitub vastupidine protsess, vaim liigub negatiivse suunas ning võib tekkida isegi tahtmine nunnusid loomi kägistada,» teatasid uurijad.

Nad lisasid, et liigsete positiivsete emotsioonide tasakaalustamiseks on vaja samavõrdseid negatiivseid emotsioone, et tekiks emotsionaalne tasakaal.

Uuring näitas, et need inimesed, kellel tekkisid väga tugevad positiivsed emotsioonid näiteks kassipoegade pilte vaadates, neil tekkisid hiljem ka väga tugevad negatiivsed emotsioonid.

«Raske on uskuda, et positiivsest võrsub negatiivset, kuid nii see on. Emotsionaalne tasakaal on tähtis ja selle tõttu pürgib inimvaim alati selle suunas,» teatasid psühholoogid.

Teadlased tegid rea katseid, mille aluseks oli nunnudefinitsioon, mille kohaselt olend peab olema väike, lapselik, suurte silmade ja ümara peaga.

Lisaks loomadele kaasati katsetesse ka imikute fotosid. Neid näinud kirjeldasid oma tundeid, et nad oleksid laste armsuse tõttu tahtnud neid hammustada või ära süüa.

Teadlased tegid veel ühe katse 109 osalisega, kellel näidati kas nunnusid, naljakaid või neutraalseid loomapilte. Osalistele anti piltide vaatamisel mullikile, mida sai näppida.

Ilmnes, et armsate loomakeste vaatamisel lõhuti mullikiles enim mulle.

«Kile lõhkumine näitas, et nii positiivsed kui negatiivsed emotsioonid tõusid lakke ning siis tasakaalustusid,» selgitas teadlane Oriana Aragón.

Ta lisas, et tavaliselt kestavad millegi ilusa vaatamisest tekkivad positiivsed emotsioonid kauem, kui neile järgnevad negatiivsed emotsioonid. Kui emotsioonidependel on mõlemas otsas ära käinud, siis tuleb tasakaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles