Pildid: kuhu kadusid Jaapani kuulsa buda kuju lokid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapanis Naras asuvas budistlikus templis on probleem, kuna sealne kuulus buda kuju ei ole enam nii mõjuvõimas kui varem ja põhjus on tema juustes.

Teadlaste sõnul oli Todaiji templi kujul kunagi 966 rahotsu lokki, kuid lasertehnoloogia abil tehtud uuring näitas, et lokke on alles vaid 492, edastab asahi.com.

Buda kuju peas on näha laike, kust üheksa lokki on oletatavalt ära kukkunud ja seega on budal nüüd alles 483 lokki.

Nara templi budakuju on 15-meetrine ja see valmistati Jaapani keisri Shomiu (701 – 756) käsul. Kuju valmis 752. aastal Nara perioodil (710 – 784).

Uurijate teatel on iga loki diameeter 22 sentimeetrit, kõrgus 21 sentimeetrit ja lokk kaalub 1,2 kilogrammi. Buda kujutatakse lokkidega, kuna need olevat tekkinud pärast valgustumist.

Nara templi juhi Koei Hashimura teatel on Todaiji templi, mis on Kegoni budasekti keskus, vastu huvi suurenenud.

Todaiji templi andmetel on Heiani perioodist (794 – 1185) alles dokumendid, milles on: «Ajavahemikul detsembrist 749 kuni juunini 751 lasti valmistada 966 rahotsu lokki».

Teadlaste sõnul on see arv 966 õige, sest see on sama ka Edo perioodi (1603 – 1867) ning Meiji perioodi (1868  - 1912) dokumentides.

Nara budakuju renoveeriti Edo perioodil, kuid ei ole teada, kas siis oli ikka 966 lokki või tööprotsessi käigus vähendati lokkide arvu.

Teadlased tahtsid buda lokid üle lugeda, kuid seda takistavad püha valgust kujutavad ornamendid, mis on tema selja taga. Lokkide arvu teada samiseks ei jäänud muud üle, kui kasutada lasertehnoloogiat.

Tokyo ülikooli teadlase Takeshi Oishi teatel näitas laseruuring vaid 483 loki olemasolu.

Teadlased teevad laseruuringu abil 3D arvutipildid, mis peaks andam nimetatud budakujust hea ülevaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles