USA allveearheoloogid uurisid Pearl Harbori rünnakus uppunud vesilennukit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesilennuk Catalina PBY
Vesilennuk Catalina PBY Foto: SCANPIX

USA Hawaii ülikooli ning ookeani ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) allveearheoloogid leidsid Pearl Harbori rünnakus 7. detsembril 1941 uppunud USA mereväe vesilennuki.

Vaid paar minutit enne Hawaii Pearl Harbori sadamas asunud sõjalaevade ründamist ründasid Jaapani lennukid Oahu saare idaosas Kāne‛ohes asunud lennubaasi, edastab foxnews.com.

Seal oli 27 Catalina PBY «lendavat paati» ehk vesilennukit kas siis lahel või maal ning need kõik hävinesid.

Hawaii ülikooli allveearheoloogid tahtsid Catalina PBY-5 vrakki pildistada juba 1994. aastal, kuid seda segas Kāne‛ohe lahe halva nähtavusega vesi.

14 aastat hiljem õnnestus see kohaliku sukeldujateklubi Hawaii Underwater Explorers abil.

NOAA teatel oli vesi kõige selgem juunis, mil tehti uus sukeldumine ja vesilennukist saadi selged kaadrid.

Uurimisprojekti taga on NOAA kogenud allveearheoloog Hans Van Tilburg, kelle sõnul kasutati veealuseks pildistamiseks uut tehnoloogiat.

Catalina PBY-5 vrakk on kaitstud USAs 2004. aastal vastu võetud uppunud sõjalennukite kaitse seadusega ja see asub üheksa meetri sügavusel.

Van Tilburgi arvates võis selle lennuki meeskond teha pingutusi, et jaapanlastest kamikazede eest ära lennata, kuid see ei õnnestunud.

«Pearl Harbori puhul meenutatakse ikka suuri sõjalaevu, mis praktiliselt kasutuskõlbmatuks muutusid, kuid vähe räägitakse seal olnud vesilennukitest. Uppunud PBY lennuk on tegelikult samamoodi USA jaoks ootamatuks osutunud rünnaku tunnista nagu sõjalaevad USS Arizona ja USS Utah. Need ja veel paljud teised alused said 7. detsembri rünnakus kannatada,» teatas allveearheoloog.

USA armee kasutas Teise maailmasõja ajal Catalina PBY vesilennukeid kaugmaa patrull-pommilennukitena.

NOAA teatel oli Jaapani sõjalennukite rünnak Oahu saare sõjaväebaasile USA jaoks suur kaotus, sest kui vesilennukid oleks terveks jäänud, oleks neid saanud kasutada kohe vasturünnakuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles