Video: Lähis-Ida geomeetrilised struktuurid on tõenäoliselt 8500 aasta vanused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähis-Ida müstilised struktuurid
Lähis-Ida müstilised struktuurid Foto: Youtube

Lähis-Idast avastatud geomeetrilised, enamjaolt rattakujulised struktuurid võivad arheoloogide arvates olla umbes 8500 aasta vanused ehk vanemad kui Peruu kuulsad Nazca jooned.

Uurimine näitas, et Jordaanias Azraqi oaasis asuvatel struktuuridel on seos astronoomiaga, kuna need asuvad samal joonel talvise pööripäeva päikesetõusuga, edastab Live Science.

Need struktuurid avastasid Esimese maailmasõja ajal Briti õhujõudude piloodid. Kohalikud beduiinid nimetasid neid «vande meeste kätetööks» ning seda nimetust kasutavad arheoloogid seni.

 Arheoloogide sõnul on tegemist iidsete struktuuridega, mis sõltuvalt asukohast ulatuvad 10 meetrist kuni mitme kilomeetrini. Nad meenutavad oma paigutuselt mõnevõrra kuulsaid Nazca jooni, mis pärinevad ajavahemikust 200 eKr kuni 500 pKr.

Neid leidub mitmes Araabia riigis, kaasa arvatud Süürias, Jordaanias, Saudi Araabias ja Jeemenis.

«Kõige ebatavalisem nende juures on see, et kui maapinnal olla, siis need on praktiliselt nähtamatud. Ülevaate saab neist üle lennates,» selgitati.

Pinnaseuuringud näitasid, et tõenäoliselt pärineb vähemalt osa neist «ratastest» 8500 aasta tagusest ajast, kui Lähis-Ida kliima oli niiskem.

Arheoloogid uurisid Jordaanias Mustas kõrbes Wadi Wisadis kahte sellist struktuuri optiliselt stimuleeritud luminestsentsi tehnoloogia abil. Ilmnes, et struktuurid ehitati umbes 8500 aastat tagasi ning neid kohendati või parandati ligikaudu 5500 aastat tagasi.

Ajal, mil need ümarad objektid rajati, oli Musta kõrbe kliima inimsõbralikum ja Wadi Wisad oli linn. Struktuuridest leiti mitme kohaliku taime jäänuseid.

Azraqi osaasis asuvad «rattad» aga on paigutatud talvise pööripäeva päikesetõusu suunale.

«Mingil põhjusel on need paigutatud päikese järgi, kuid ei ole teada, kas seda tehti mingil eesmärgil. Ülejäänud struktuuride puhul seda täheldatud ei ole,» edastasid arheoloogid.

USA Whitmani kolledži teadlase Gary Rollefsoni teatel on osa ümarstruktuure lihtsa kujuga, teised aga väga keerulise kujuga, meenutades Nazca jooni.

Rollefsoni arvates võidi neid «rattaid» kasutada erinevatel eesmärkidel. Kahel ümarstruktuuril, mille abil vanus kindlaks tehti, on seos matmiste ja matmiskommetega.

Rollefson ja ta kolleegid loodavad saada loa teha mõnes «rattas» väljakaevamisi, et saada lisainfot.

Miks eelajaloolised inimesed selliseid struktuure, mida maapinnal näha ei ole tegid, on seni mõistatus.  8500 aastat tagasi ei olnud isegi veel õhupalle ega paraplaane, millega lennata. Paikades, kus need struktuurid asuvad, ei ole läheduses ka mägesid, kuhu ronides oleks saanud neid vaadata.

Rollefson lisas, et samas on need loodud kindla geomeetrilise mustri järgi ja võrdlemisi täpselt. Ta oletuse kohaselt kasutasid iidsed ehitajad nende tegemiseks keppi ja pikka köit, et joonistada nende abil ringid.

«Rattad», mis asuvad Saudi Araabias ja Jeemenis on erinevad neist, mis asuvad põhjapool.

Osa struktuure aga ei ole täiesti ümarad, pigem kas nelinurgad, kolmnurgad või ristkülikud. On ka neid, mis meenutavad oma kujult tänapäeva noolemängulauda.

Saudi Aaraabiast on leitud seni 332 sellist objekti, mis on pigem nelinurksed kui ümarad. Kõige laiema diameeter on üle 500 meetri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles